Evenimentul Zilei > International > „Rusia”, cel mai puternic spărgător de gheață nuclear din lume
„Rusia”, cel mai puternic spărgător de gheață nuclear din lume

„Rusia”, cel mai puternic spărgător de gheață nuclear din lume

KOMMERSANT: În Rusia a început construirea celui mai puternic spărgător de gheață nuclear din lume

Complexul de construcții navale „Zvezda” (gestionat de un consorțiu format din „Rosneft” și „GazpromBank”) a început construcția spărgătorului de gheață nuclear din proiectul „Lider”, informează site-ul companiei „Rosneft”, subliniind că spărgătorului de gheață emblematic i-a fost atribuit numele „Rusia”.

Surse din cadrul „Rosneft” au declarat că aceasta va deveni cea mai puternică navă cu propulsie nucleară din istoria construcției navale mondiale, iar acest proiect nu are analog în lume. Spărgătorul de gheață va putea să traverseze prin gheţari cu până la 4,3 de metri grosime, creând un coridor de până la 50 de metri lățime. Acesta ar trebui să asigure deplasarea pe parcursul anului a flotei comerciale ruse pe traseul maritim de nord.

Contractul de construcție a fost semnat pe 23 aprilie 2020 între „Zvezda” și întreprinderea federală de stat „Atomflot”. Prețul contractului este de 127,6 miliarde de ruble, banii pentru acesta fiind alocaţi din buget. Clientul celui mai puternic spărgător de gheață nuclear este „Rosatom”. Construcția ar trebui finalizată până în anul 2027. (Rador)