Putin amenință NATO. Războiul este pe cale să înceapă

Putin amenință NATO. Războiul este pe cale să înceapă Sursa: arhiva EVZ

Tensiunile sunt din ce în ce mai mari în Ucraina, Occidentul fiind nemulțumit că Putin adună trupe în apropierea graniței, în timp ce Rusia este nemulțumită că fosta națiune sovietică trece la o aliniere mai strânsă cu NATO.

Vladimir Putin a amenințat cu un „răspuns tehnico-militar” dacă țările occidentale continuă cu ceea ce el numește acțiuni „neprietenoase” asupra Ucrainei. Adresându-se oficialilor militari, Putin a spus că nu există loc de retragere în confruntarea centrată pe fostul stat sovietic.

Rusia este pregătită

Președintele rus și-a reiterat cererea de garanții din partea SUA și a aliaților săi că NATO nu se va extinde spre est, dând vina pe Occident pentru „tensiunile care se formează în Europa”. Îngrijorările sunt tot mai mari că Rusia intenționează să invadeze Ucraina, mii de trupe fiind adunate la graniță.

Rusia a negat că pregătește un atac militar. Marți, Putin a spus: „Ceea ce fac SUA în Ucraina este la ușa noastră. Și ar trebui să înțeleagă că nu avem unde să ne retragem. Ei cred că doar ne vom uita ? Dacă strategia colegilor noștri occidentali continuă, vom lua măsuri de răspuns tehnico-militar și vom reacționa dur la măsurile neprietenoase”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a amenințat că Rusia ar putea redistribui rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa. Putin i-a spus săptămâna trecută președintelui francez, Emmanuel Macron, că dorește să prevină extinderea NATO spre est. Rusia spune că NATO intenționează să trimită în Ucraina rachete nucleare cu rază medie de acțiune, potrivit Sky News.

Toate statele împotriva lui Putin

Alte foste națiuni sovietice, cum ar fi Lituania - care tocmai a convenit asupra unui acord de arme de 125 de milioane de dolari cu SUA - se îndreaptă mai mult spre Occident. Președintele Ucrainei, Volodymr Zelenski, a declarat vineri că este dispus să se întâlnească cu Putin pentru „discuții directe” – dar acest lucru a fost respins deoarece Moscova spune că are nevoie de o agendă clară pentru întâlnire.

Într-o declarație, Kremlinul a spus că lui Macron i s-a spus că un alt summit al Grupului Normandia - Franța, Germania, Ucraina și Rusia - va depinde de angajamentele Ucrainei de a respecta acordurile de pace existente. Pe de altă parte, Ucraina susține că Rusia și aliații săi refuză să se angajeze.

Prim-ministrul Boris Johnson i-a spus lui Putin că o invazie a Ucrainei ar fi o greșeală - mai târziu le-a spus parlamentarilor că va fi pus în aplicare un „pachet dur de sancțiuni economice” din partea Regatului Unit și a aliaților săi. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că discuțiile dintre președintele Joe Biden și Putin nu au fost valabile pentru moment. „Cred că trebuie să vedem dacă, în primă instanță, există vreun progres diplomatic”, a spus el.

Karen Donfried, principalul diplomat al SUA pentru Europa, a declarat: „După cum președintele Biden i-a spus președintelui Putin, dacă Rusia va invada Ucraina, vom furniza materiale defensive suplimentare, dincolo de ceea ce deja este pregătit să fie furnizat. "