Statele Unite au declarat că în spatele atacurilor care au afectat cea mai mare instalație de tratare a petrolului din lume se află Iranul, și nu grupările rebelilor yemeniți huthi – chiar dacă aceștia din urmă au revendicat atacul.

Iar președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite iau în caqlcul un potențial răspuns la atacul împotriva instalațiilor petroliere ale aliatului său din Golf.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de The Moscow Times: „Avem o atitudine negativă în ceea ce privește creșterea tensiunilor din regiune și apelăm la toate țările din regiune pentru a evita orice abordare sau concluzie pripite care ar putea agrava destabilizarea”.

Într-o declarație separată, ieri, Ministerul rus de Externe a declarat că estimează că loviturile asupra obiectivelor civile sunt „o consecință directă a actualei crize militare și politice din Yemen”.

„Considerăm că este contraproductiv să folosim ceea ce s-a întâmplat pentru a crește tensiunile în jurul Iranului, în conformitate cu politica cunoscută a SUA”, a declarat Ministerul de Externe.

„Propunerile privind măsurile dure de represalii, care par să fi fost discutate la Washington, sunt încă și mai inacceptabile”, a insistat diplomația rusă.