Rusia revendica Polul Nord

Rusia revendica Polul Nord

Rusia incearca sa puna mana pe un vast teritoriu de la Polul Nord, foarte bogat in resurse energetice, releva cotidianul britanic "The Guardian".

Concret, autoritatile de la Moscova sustin ca Rusia ar avea dreptul la o zona de 1,2 milioane de kilometri patrati din suprafata Oceanului Arctic, sub pretextul ca exista dovezi stiintifice care atesta existenta unei continuitati a platoului sau continental pana spre Polul Nord.

Respectivele dovezi au fost adunate in cadrul unei expeditii a oamenilor de stiinta rusi in zona Lomonosov, o fasie subacvatica de pamant in estul Oceanului Arctic.

Potrivit presei ruse, geologii s-au intors cu „vestea extraordinara” ca fasia Lomonosov este o prelungire a teritoriului rus, un argument suficient pentru a cere forurilor internationale anexarea respectivei suprafete.

Teritoriul la care ravneste presedintele Vladimir Putin are o suprafata egala cu cea a Frantei, Germaniei si Italiei la un loc si, dupa cat se pare, rezerva de petrol de acolo este de doua ori mai mare decat cea a Arabiei Saudite.

Pretentiile oamenilor de stiinta rusi au starnit indignare pe plan international. SUA si Canada s-au declarat socate, iar organizatiile de protectia mediului au spus ca ar fi un dezastru ca Rusia sa treaca la exploatarea zonei respective. Comentatorii spun ca o astfel de miscare ilustreaza perfect politica de forta promovata de Putin in incercarea de a spori puterea Rusiei.

Comorile ghetii

Potrivit legislatiei in vigoare, tarile cu iesire la Oceanul Arctic - Rusia, Canada, SUA, Norvegia si Danemarca - au dreptul sa exploateze economic o zona de pana la 200 de mile (320 km) distanta de coastele lor. Exista o conventie ONU care spune ca nicio tara nu poate revendica platoul Arctic, deoarece structura geologica a acestuia nu corespunde cu cea a placilor continentale inconjuratoare.

Expertii sunt de parere ca, in zona, s-ar gasi zece miliarde de tone de gaze si petrol, precum si cantitati insemnate de diamante, aur, mangan, nichel, plumb si platina. In urma cu cinci ani, Rusia a mai incercat, fara succes, sa puna mana pe bogatiile de la pol.

Ne puteți urmări și pe Google News