Rusia își pierde aliații. Ultimatum primit de Vladimir Putin de la cine se aștepta mai puțin

Rusia își pierde aliații. Ultimatum primit de Vladimir Putin de la cine se aștepta mai puțin Sursă: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Vladimir Putin este pec ale să-și piardă unul dintre cei mai importanți aliați din cauza prelungirii războiului din Ucraina. În vreme ce situația de pe front este destul de dificilă pentru armata rusă, nici pe plan diplomatic lucrurile nu merg foarte bine. De curând, dictatorul de la Kremlin a primit un ultimatum de acolo de unde se aștepta mai puțin.

Liderul chinez Xi Jinping pare că se depărtează de Vladimir Putin și îi cere informații cu privire la intențiile sale cu privire la războiul din Ucraina. El i-ar fi cerut lui Putin să-i transmită când intenționează să pună capăt războiului, în caz contrar amenințând că va întrerupe orice comunicare. După acest ultimatum, Vladimir Putin l-a trimis în China pe Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, potrivit dailymail.co.uk.

Publicația engleză citează canalul de Telegram General SVR, care se presupune că are legături cu Kremlinul. Acest canal Telegram aparține unui general-locotenent intrat în disgraia Kremlinului, cunoscut sub pseudonimul Viktor Mihailovici.

Se pare că Xi Jinping „i-a cerut lui Putin un plan detaliat”, potrivit generalului SVR. Doar astfel, priivnd informațiile solicitate Xi Jingping s-a arătat dispus să discute telefonic cu Vladimir Putin și să ia în calcul o posibilă vizită în Rusia, anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapoartele oficiale ale media chineze arată că, la Beijing, Medvedev i-ar fi înmânat lui Xi o scrisoare prin care „i-a transmis salutările prietenoase și urările de bine” din partea lui Vladimir Putin. Potrivit presei de la Beijing, China „are o poziție obiectivă și corectă în această problemă și a depus eforturi active pentru a facilita discuțiile de pace”. Xi Jinping „și-a exprimat speranța că părțile în cauză vor da dovadă de rațiune și reținere, vor începe un dialog cuprinzător și va aborda fiecare preocupările de securitate ale celuilalt prin mijloace politice”, conform infoactual.ro.

Photo: Alexander Demianchuk, TASS

Regimul de la Beijing se distanțează de Putin

În acest context, noul ambasador al Chinei la Bruxelles, Fu Cong, a declarat că războiul rus în Ucraina „devine o problemă” pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană (UE). Diplomatul chinez a acordat un interviu pentru ziarul South China Morning Post din Hong Kong, preluat de EFE.

Fu a apreciat că războiul din Ucraina a pus China „într-o situaţie foarte dificilă”, deoarece Beijingul „nu vrea să fie nevoit să aleagă între prieteni”, referindu-se la legăturile cu Moscova şi Kievul.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, Fu le-a cerut europenilor „să nu interpreteze excesiv terminologia” acordului pe care preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin l-au semnat cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia şi în care s-a vorbit despre o „cooperare nelimitată”.

Ambasadorul Fu a regretat că acordul continuă să fie menţionat pentru a acuza China că se află „în tabăra greşită”. Diplomatul a precizat că țara sa nu oferă ajutor militar Rusiei şi că, a doua zi după începerea invaziei, Xi l-a sunat pe Putin „să-l încurajeze în mod clar pentru a se încerca găsirea unei soluţii paşnice”.

Sursa: https://www.themoscowtimes.com/

China propune îmbunătățirea relațiilor cu UE

În interviu, Fu a acuzat totodată UE că promovează măsuri comerciale „care frizează protecţionismul sau chiar discriminarea”. Diplomatul a îndemnat Bruxellesul să ratifice Acordul cuprinzător de investiţii (CAI), care a intrat în impas anul trecut. Acesta a fost suspendat ca urmare a unui schimb de sancţiuni după presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, populată majoritar de musulmani.

„Dacă europenii sunt atât de îngrijoraţi de accesul lor pe piaţa din China, de ce nu ratifică CAI?”, s-a întrebat retoric Fu.

El a anunțat că Beijingul este dispus să retragă sancţiunile care au afectat, printre alţii, mai mulţi europarlamentari, dacă Bruxellesul renunţă la propriile sale sancţiuni, impuse diverşilor înalţi oficiali chinezi din regiune.