Ruptură definitivă în Marea Britanie. Scoția își cere independența. Anunț de ultim moment

Ruptură definitivă în Marea Britanie. Scoția își cere independența. Anunț de ultim momentsursa foto: Arhiva EvZ

Ideea separării Scoției de Marea Britanie câștigă mulți adepți, iar sondajele arată un echilibru în această dispută. Ce mesaj a lansat premierul Nicola Sturgeon

Marea Britanie s-a despărțit de Uniunea Europeană, prin celebrul Brexit, iar Scoția vrea să devină independentă de Regatul Unit. Despre această idee se vorbește de câțiva ani la Edinburgh. Premierul acestei țări, Nicola Sturgeon, a prezentat o imagine a unui front unit care dorește să obțină independența.

O parte a Scoției vrea să se rupă de Marea Britanie

Prim-ministrul a vorbit și despre administrarea crizei provocate de pandemia de coronavirus. Și a afirmat că scoțienii au înțeles că, uitându-se la propriii lor lideri, că aceștia pot gestiona foarte bine interesele țării. Și că, ruptura de Marea Britanie ar fi de bun augur. Scoțienii au înțeles că există beneficii pentru a fi un stat separatist, a spus Nicola Sturgeon, care este liderul Partidului Național Scoțian (SNP).

„Într-un moment de mare criză, cetățenii s-au uitat spre propriul lor guvern”, a fost ideea asupra căreia a insistat premierul Scoției. „Cred că ceea ce am văzut este acea înclinație naturală a oamenilor de a privi către propriul guvern ales democratic. Și poate că asta i-a făcut pe oameni să se gândească la beneficiile autoguvernării. Și este foarte posibil ca acest lucru să aibă un fel de impact în sondaje”, a mai spus prim-ministrul Scoției.

Sondajele care vorbesc despre opțiunile scoțienilor sunt foarte echilibrate. Cum s-a votat la referendumul din 2014

Comentariile făcute de Nicola Sturgeon vin în contextul în care sondajele de opinie arată că politicienii care susțin independența Scoției stau foarte bine în ceea ce privește opțiunile electoratului. Situația este neclară în acest moment, pentru că disputa este foarte echilibrată. Un alt sondaj a relevat faptul că 51% dintre scoțieni vor să rămână în Regatul Unit, iar 49% vor să se separe, conform Express.

În anul 2014, referendumul pe această temă a arătat rezultate mai puțin strânse. Atunci, 55% dintre votanți au spus NU separării, iar 45 % au fost de acord cu ruptura propusă.