Downing Street a anunţat într-un comunicat că dl Johnson va prezenta marţi în faţa Parlamentului concluziile unui raport privind apărarea, securitatea şi politica externă a ţării, care va determina linia guvernului în deceniul următor.

Potrivit “The Guardian” şi “The Sun”, care au putut consulta acest document de circa o sută de pagini, guvernul prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase pe care îl poate stoca ţara, după ce anterior se angajase să-şi reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.

Potrivit media britanice, Downing Street invocă o “panoplie tot mai mare de ameninţări tehnologice şi doctrinale” pentru a justifica această schimbare de direcţie, inedită de la războiul rece.

Raportul avertizează contra “posibilităţii realiste” ca un grup terorist “să reuşească să lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] până în 2030”, dar şi contra “ameninţării active” şi a “provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia şi China.

“O descurajare nucleară minimală, credibilă şi independentă, dedicată apărării NATO, rămâne esenţială pentru a ne garanta securitatea”, explică raportul.

Această schimbare vine când Londra încearcă să se repoziţioneze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internaţională, potrivit conceptului “Global Britain”. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/le-royaume-uni-va-augmenter-son-arsenal-nucleaire-une-premiere-depuis-la-guerre-froide-60504c967b50a60517b586c1