Evenimentul Zilei > International > Regatul Unit îşi va spori arsenalul nuclear, o premieră de la războiul rece
Regatul Unit îşi va spori arsenalul nuclear, o premieră de la războiul rece

Regatul Unit îşi va spori arsenalul nuclear, o premieră de la războiul rece

LA LIBRE BELGIQUE. Prim-ministrul Boris Johnson anunţă marţi că Regatul Unit va creşte cu "peste 40%" plafonul numărului de focoase nucleare pe care este autorizată să le stocheze, au arătat luni seara media britanice.

Downing Street a anunţat într-un comunicat că dl Johnson va prezenta marţi în faţa Parlamentului concluziile unui raport privind apărarea, securitatea şi politica externă a ţării, care va determina linia guvernului în deceniul următor.

Potrivit „The Guardian” şi „The Sun”, care au putut consulta acest document de circa o sută de pagini, guvernul prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase pe care îl poate stoca ţara, după ce anterior se angajase să-şi reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.

Potrivit media britanice, Downing Street invocă o „panoplie tot mai mare de ameninţări tehnologice şi doctrinale” pentru a justifica această schimbare de direcţie, inedită de la războiul rece.

Raportul avertizează contra „posibilităţii realiste” ca un grup terorist „să reuşească să lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] până în 2030”, dar şi contra „ameninţării active” şi a „provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia şi China.

„O descurajare nucleară minimală, credibilă şi independentă, dedicată apărării NATO, rămâne esenţială pentru a ne garanta securitatea”, explică raportul.

Această schimbare vine când Londra încearcă să se repoziţioneze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internaţională, potrivit conceptului „Global Britain”. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/le-royaume-uni-va-augmenter-son-arsenal-nucleaire-une-premiere-depuis-la-guerre-froide-60504c967b50a60517b586c1