Trei morți în România, din cauza rujeolei

Trei morți în România, din cauza rujeoleiSursa foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Din cele 2.735 de cazuri confirmate de rujeolă în România, până la data de 24 decembrie s-au înregistrat trei decese, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

De la debutul epidemiei de rujeolă în România, pe 5 decembrie, trei persoane au murit. Alături de cele două cazuri înregistrate în ultima săptămână, un alt copil în vârstă de șapte luni, din județul Brașov, a murit după ce a fost depistat cu rujeolă.

Trei decese cauzate de rujeolă, în România

Cele 2.735 de cazuri confirmate de rujeolă au fost înregistrate în 34 de județe și în municipiul București. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în județele Mureș (748) și Brașov (657), precum și în București (352), potrivit INSP.

În intervalul 6-24 decembrie 2023, conform informațiilor obținute din registrul național de vaccinare, un număr total de 23.475 de copii au fost vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia 4.191 aveau vârste cuprinse între 9 și 11 luni.

Printre cei decedați se numără doi copii în vârstă de șapte luni, din județul Brașov. Cei doi nu erau eligibili pentru vaccinare. Pe lângă ei, a murit și un adult în vârstă de 35 de ani din București. Acesta nu fusese vaccinat și avea comorbidități.

Primul deces înregistrat de la începutul actualei epidemii a fost cel al unui copil, consemnat pe data de 5 decembrie.

Vaccinare împotriva rujeolei

Vaccinare împotriva rujeolei. Sursa foto: arhivă EVZ

Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri

Județele Mureș, Brașov, Cluj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București sunt printre cele mai afectate de numărul crescut de cazuri de rujeolă.

La data de 5 decembrie, Ministerul Sănătății a proclamat starea de epidemie de rujeolă la nivel național. Totul după ce numărul de cazuri a înregistrat o creștere considerată „îngrijorătoare”.

Această măsură a fost adoptată pentru a facilita procesul de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni.

Rujeola este o boală infecțioasă. Ea se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Campanie de informare pentru părinți, în legătură cu rujeola

Alexandru Rafila anunța la începutul lunii decembrie intenția de a iniția o campanie informativă adresată părinților, în colaborare cu medicii de familie. Totul cu scopul de a îmbunătăți participarea la programul de vaccinare.

Alexandru Rafila, implicat într-o nouă disputa pe tema planului anti-cancer

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Potrivit Ministerul Sănătății, recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.