Raed Arafat rămâne fără control asupra Unităților de Primiri Urgență

Raed Arafat rămâne fără control asupra Unităților de Primiri Urgență Raed Arafat şi Alexandru Rafila. Sursa foto: arhiva EVZ

Raed Arafat rămâne fără control asupra Unităților de Primiri Urgență. Mai exact, Alexandru Rafila a abrogat ordinul de ministru prin care a fost înființată comisia de specialitate medicină de urgență și dezastre.

Raed Arafat rămâne fără control asupra Unităților de Primiri Urgență. Ministerul Sănătății a abrogat astăzi ordinul de ministru prin care a fost înființată comisia de specialitate medicină de urgență și dezastre.

Gestul este important, pentru că fără acest ordin, Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), instrumentul prin care Raed Arafat controla de facto Unitățile de Primiri Urgențe rămâne fără obiect.

Raed Arafat rămâne fără control asupra UPU-urilor

Sintagma „medicină de dezastre” nu se regăsește în nici un nomenclator. Ministerul Sănătății a desființat, prin urmare, comisia de medicină de urgență și dezastre. Prin același ordin se înființează comisia de medicină de urgență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior abrogării acestui ordin, comisia interministerială înființată la inițiativa lui Raed Arafat, formată preponderent din membri din MAI și DSU, controla prin avize cruciale, cum ar fi cele pentru buget, întreaga structură de Unități de Urgență din țară, chiar dacă acestea funcționau și funcționează încă sub coordonarea Ministerului Sănătății. De astăzi, comisia Interministerială (CIMST) controlată de Raed Arafat rămâne fără obiect.

Şi Comisia de specialitate ATI din Ministerul Sănătăţii critică Strategia de consolidare a rolului DSU propusă de Raed Arafat: Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei nu sunt în circuitul de avizare / E inacceptabilă şi propunem retragerea

Raed Arafat şi Alexandru Rafila. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nemulțumirea ministrului Rafila

Alexandru Rafila a mai arătat că este nemulțumit de faptul că CIMST subordonează practic Ministerul Sănătății cel puțin în activitatea de coordonare a Unităților de Primiri Urgențe.  La începutul anului, ministrul Sănătății reclama public faptul că un secretar de stat este președintele comisiei inter-ministeriale, în timp ce ministrul este doar membru. O altă nemulțumire semnalată prin adrese se referea la faptul că CIMST pur și simplu nu era convocată de mai bine de jumătate de an.

Pentru a redeveni operațională, comisia de suport tehnic ar avea nevoie tot de semnătura ministrului Alexandru  Rafila, pentru modificarea HG-ului care reglementează activitatea de funcționare a acesteia.

Din ultimul proiect de HG al lui Raed Arafat, făcut public din 7 decembrie pe site-ul DSU, aflăm că Ministerul Sănătăţii a fost exclus din circuitul de avizare, chiar dacă documentul acoperă şi unităţile de primiri urgenţe subordonate şi finanţate exclusiv de minister.

Prin ordonanţa nr. 1/2014, autorul fiind chiar Raed Arafat, şeful DSU a declarat în România stare de urgenţă permanentă (articolul 1, alineatul 1, litera a). Deci, Arafat s-a asigurat că România nu este niciodată într-o stare de normalitate, ci de "normalitate provizorie" pentru că doar aşa DSU poate ajunge să coordoneze Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) - în stare de dezastru. În stare de normalitate, DSU nu ar avea decât un rol operativ.

Raed Arafat, criticat de rectorii universităților de medicină

Decizia vine la o zi după ce rectorii universităților de medicină din România au reacționat la tentativa lui Raed Arafat, de preluare a tuturor situațiilor de urgență din România.

Universitățile de medicină au reacționat public cu privire la „tentativa periodică de segregare medicală, între medicii de urgență și restul medicilor specialiști”, pe care Raed Arafat a inclus-o în proiectul de Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul sistemului național de management al situațiilor de urgență 2024-2030.

„Nu putem să acceptăm apariția periodică a acestei tentative de segregare medicală nefirească, care pune sub o lumină nedreaptă performanța universităților de medicină din România în care s-au format, de altfel, toți medicii de medicină de urgență”, arată liderii universităților de medicină din România în poziția transmisă Ministerului Sănătății.