Raed Arafat, detalii despre adăposturile de la granița cu Ucraina

Raed Arafat, detalii despre adăposturile de la granița cu Ucraina Raed Arafat / Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a început marți construcția de adăposturi pentru populația de la granița cu Ucraina, unde mai multe fragmente de drone au căzut. În acest context, Raed Arafat a făcut o serie de precizări.

Raed Arafat a afirmat că oamenii din localitățile respective sunt deja instruiți de către pompieri, în colaborare cu autoritățile locale. În situația în care aceștia au acces la un adăpost în apropiere, vor primi mesajul Ro-Alert cu câteva minute în avans și vor avea suficient timp să se deplaseze către acesta.

Pentru cei care nu au un adăpost în imediata vecinătate, dat fiind că este imposibil să se construiască unul lângă fiecare locuință, recomandarea este să rămână în casă. Și să urmeze indicațiile primite prin mesajul Ro-Alert pentru a se proteja în mod corespunzător.

Raed Arafat susține că România nu este în război

Mesajul are o durată limită ca să nu mai dăm mesaj de încetare a alarmei. Dacă nu se menține mesajul, se va considera că este terminat la 90 de minute sau o perioadă care este dată. Dacă vor fi alte recomandări, vor fi transmise prin mesaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde nu avem semnal la telefon, vor fi transmise de echipele mobile ale Inspectoratului de Urgență”, a declarat șeful DSU.

Când a fost întrebat dacă oamenii ar trebui să pregătească anumite provizii, cum ar fi rucsacuri sau pungi cu alimente, șeful DSU a explicat că nu e necesar așa ceva.

Și asta pentru că România nu e în război și nici nu e atacată. Potrivit lui Arafat, există minimul de risc ca țara noastră să fie atinsă de căderea unei drone sau a fragmentelor de dronă.

Acest risc minim care are o durată scurtă, necesită să te deplasezi la acest adăpost. Acolo nu vei sta zile, o noapte întreagă, cum se întâmplă în zona de război. Vor sta o perioadă relativ scurtă”, a mai precizat șeful DSU.

Militarii au găsit alte resturi de dronă

Armata a descoperit noi fragmente de dronă la Tulcea. Sursa: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Sirene de Avertizare la Dunăre

Șeful DSU a fost întrebat ulterior dacă există sisteme de sirene în zona Dunării. În acest context, Arafat a precizat că există, în cu limitări. Mai exact, ele nu sunt în localitățile cu zece sau 15 oameni.

Raed Arafat adaugă că Sistemul Ro-Alert înlocuiește metoda tradițională de alertare prin sirene. Astfel că este considerabil mai eficient în transmiterea unui mesaj clar și ușor de înțeles pentru public. Acesta subliniază importanța utilizării acestui sistem modern pentru a asigura o comunicare corespunzătoare.

În cazurile în care nu există acoperire telefonică, pompierii vor folosi portavoce pentru a transmite informații și instrucțiuni către populație.