Romtehnica, în topul exportatorilor români în Ucraina în 2022 și 2023

Romtehnica, în topul exportatorilor români în Ucraina în 2022 și 2023 Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Romtehnica, firma de import-export afiliată Ministerului Apărării Naționale, a reușit să se mențină printre principalii exportatori români în Ucraina atât pe tot parcursul anului 2022, cât și în primele cinci luni ale anului curent.

Pe lângă Romtehnica, în top zece este și ROMARM, compania Ministerului Economiei. Aceasta din urmă are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat.

Romtehnica prima companie ce furnizează echipament militar Ucrainei

Conform datelor obținute de la Institutul Național de Statistică (INS) și furnizate Europei Libere, România, prin companii atât de stat, cât și private, a livrat echipamente și/sau muniție către Ucraina.

În pofida acestor fapte, conducerea politică a României a ales să păstreze confidențialitatea cu privire la conținutul exact al ajutorului militar oferit Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Klaus Iohannis a dat tonul acestei abordări pe 12 aprilie 2022. La aproape două luni de la începerea invaziei ruse. A afirmat atunci că dezvăluirea detaliilor complete ale ajutorului militar acordat țării vecine ar putea să nu fie în interesul general.

Datele INS arată că, atât în anul precedent, cât și în primele cinci luni ale acestui an, cea mai importantă companie în clasamentul exportatorilor români către Ucraina rămâne Compania Națională Romtehnica.

Compania Romtehnica are ca unic acționar Ministerul Apărării Naționale. Cu toate acestea, datele financiare referitoare la activitatea companiei pentru anul 2022 sau pentru acest an nu sunt disponibile pe site-ul oficial.

Ucraina are nevoie de arme din SUA, nu de sfaturi gratuite. O nouă analiză

Trupe Ucrainene pe front Sursă foto: Arhivă Evz

ROMARM, pe lista exportatorilor de arme și muniție către Ucraina

În lista exportatorilor români către Ucraina se numără și ROMARM, o altă companie de stat. Aceasta operează sub autoritatea Ministerului Economiei.

Coordonează cele 16 filiale specializate în producția de echipamente militare și muniție. Și asta atât pentru Ministerul Apărării și alte instituții militare din țară, cât și pentru export.

În anul 2022, ROMARM s-a clasat pe poziția a patra în rândul exportatorilor români către Ucraina. Companiile care au ocupat primele locuri în această ierarhie, în ordine, au fost Romtehnica, OMV Petrom și Energocom – Chișinău – Sucursala Otopeni.

În primele cinci luni ale anului curent, ROMARM se situează pe locul zece în clasamentul exportatorilor români către Ucraina.

În intervalul ianuarie – mai, atât companiile de stat, cât și cele private au realizat exporturi către Ucraina. În valoare totală de peste 850 de milioane de euro. Cantitatea totală de mărfuri exportate în aceeași perioadă a depășit 500 de mii de tone, scrie Europa Liberă România.