Plângere la DNA pe numele ministrului Virgil Popescu. FACIAS reclamă ilegalități în achizițiile de măști din timpul pandemiei

Plângere la DNA pe numele ministrului Virgil Popescu. FACIAS reclamă ilegalități în achizițiile de măști din timpul pandemiei Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Fundaţia Pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a înaintat recent către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o plângere penală privind posibila săvârşire a unor infracţiuni de corupţie şi/sau asimilate infracţiunilor de corupţie cu ocazia achiziţionării, în luna mai 2020, de către Societatea de Administrare a Participaţiilor Statului în Energie (SAPE), a circa 100.000.000 de măşti faciale de uz medical din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei (aprox. 30 milioane USD), care au fost valorificate prin vânzare doar în procent de 5%.

Plângerea este îndreptată împotriva Ministrului Economiei din acea vreme, Virgil Popescu, dar și împotriva conducerii SAPE, a Companiei Naționale Romarm SA precum și a altor persoane ce urmează a fi identificate pe parcursul urmăririi penale. Motivul plîngerii îl constituie o achiziție de măști, din perioada pandemiei, când Virgil Popescu era ministrul Economiei.

”Pentru ca achiziția să fie posibilă printr-o societate aflată în subordinea ministerului Economiei, Virgil Popescu ar fi urgentat schimbarea codului CAEN al Societatății de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE), penatru ca aceasta să poată comercializa măști de protecție anti Covid”, susține FACIAS.

În scandalul achizițiilor ar fi fost implicată și Compania Națională Romarm SA care urma să se ocupe de transportul măștilor ce aveaau să fie importate din Vietnam.

Ne puteți urmări și pe Google News

FACIAS: Doar 5% din măștile cumpărate au fost folosite

„Din păcate, din cele 100 de milioane de măști achiziționate, nu s-au folosit decât 5% dintre ele (...) Unul dintre clienții SAPE a fost tot statul român, respectiv Ministerul Educației care a cumpărat aproximativ 2 milioane de măști la un preț sensibil mai mare decât prețul pieței”, informează FACIAS.

Prejudiciul în acest caz, calculat și constatat de Curtea de Conturi, este reprezentat de diferența între valoarea măștilor achiziționate și valoarea celor vândute respectiv suma de 141, 3 milioane de lei, se mai arată în plângerea făcută de FACIAS.