Comunitatea de romi de la Vadu Crișului urma să fie testată, în cadrul unei acțiuni de testare în masă, pentru a depista persoanele infectate cu SarSCoV 2, care sunt asimptomatice. “Am pregătit în colonie două corturi ca puncte de recoltare, au venit din Oradea de la DSP şi de la spitalul din Aleşd, cu Jandarmerie, pregătiţi să recolteze salivă şi secreţii nazale.

La ora 9.30, s-au adunat toţi ţiganii la corturi şi li s-a explicat că nu o să-i doară nimic, că este gratuit, că este spre binele lor. Le-au vorbit şi doi capi de-ai lor, dar degeaba. Numai vreo 20-30 au fost de acord, restul au spus că nu vor să fie testaţi, că ei sunt sănătoşi şi nu vor”, a explicat primarul, citat de eBihoreanul.ro.

Deși autoritățile au încercat să îi convingă pe romi că este pentru binele lor să fie testați, oamenii au refuzat categoric acest lucru. În urma acestui refuz în masă, la nivelul județului s-a luat decizia instituirii carantinei coloniei de romi.

“Nu avem ce face, nu îi putem obliga dacă nu vor, binele nu-l poţi face nici cu forţa. O să-i ţinem izolaţi, chiar dacă va trebui să cheltuim o grămadă de bani ca să le asigurăm de mâncare”, a spus edilul comunei.

Izolarea despre care vorbește primarul se referă la înființarea de posturi fixe de pază ale Jandarmeriei Bihor. Militarii trebuie să asigure izolarea zonei respective pentru următoarele 14 zile.