Românii vor televiziune pe telefon

Românii vor televiziune pe telefon

Cel puţin 10% dintre cei peste 20 de milioane de clienţi ai operatorilor de comunicaţii mobile din România doresc să vizioneze programe de televiziune pe propriile terminale, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu.

„Împreună cu Ministerul Comunicaţiilor, pregătim trecerea la televiziunea digitală, ocazie cu care vom crea şi condiţiile tehnice pentru introducerea televiziunii mobile, care va constitui următoarea revolu- ţie din domeniu, după revoluţia GSM“, a spus Georgescu.

Şeful ANRCTI crede că acordarea unei noi licenţe de comunicaţii mobile şi a licenţelor care vor permite utilizarea tehnologiei WiMAX (n.r. - tehnologia care permite furnizarea de internet fără fir pe distanţe foarte mari) sunt două dintre cele mai aşteptate momente de către investitorii de pe piaţa românească de IT&C.

La prima licenţă, care permite furnizarea de comunicaţii mobile în bandă largă, nu vor avea acces actualii operatori de telefonie mobilă de pe piaţa autohtonă - Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS - ceea ce înseamnă că autorităţile urmăresc intrarea pe piaţă a celui de-al şaselea operator. Proiectul stipulează că la licitaţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de utilizare a frecvenţelor radio prin care se oferă sau se pot oferi servicii de comunicaţii mobile similare cu cele care pot fi furnizate prin utilizarea noilor benzi de frecvenţe scoase la licitaţie. Scopul autorităţ ilor este creşterea concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi folosirea mai eficientă a licenţelor deja oferite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operatorii de telefonie mobilă consideră însă că interdicţia de a participa la licitaţie este anticoncurenţială şi consideră că Autoritatea trebuie să revină asupra acestei decizii.