Evenimentul Zilei > Economie > Românii se ÎNDATOREAZĂ de Crăciun pentru cadouri INUTILE
Românii se ÎNDATOREAZĂ de Crăciun pentru cadouri INUTILE

Românii se ÎNDATOREAZĂ de Crăciun pentru cadouri INUTILE

Românii se află în fruntea europenilor când vine vorba de făcut datorii pentru a face cumpărături de Crăciun, deşi mai mult de un sfert dintre conaţionali au primit cadouri care nu le-au plăcut.

Mai exact, în 2015, mai mult de unul din patru români a primit un cadou pe care nu l-a apreciat sau nu i-a plăcut, potrivit unui studiu al ING citat de Agerpres.

“Aproape unul din şapte europeni (15%) a primit anul trecut cel puţin un cadou pe care nu şi-l dorea, nu i-a plăcut sau nu l-a folosit. Cu alte cuvinte, au existat cel puţin 81 milioane de cadouri nedorite, fiecare cu o valoare medie de aproximativ 45 euro. La nivel european, românii (cu 27%) se află pe locul trei în topul celor ce nu au apreciat cadourile primite, pe locul întâi fiind Marea Britanie (29%), urmată îndeaproape de Italia (28%)”, se arată în studiul menţionat. 

În timp ce anul trecut aproximativ 3,7 miliarde euro au fost cheltuiţi pe cadouri neapreciate, cumpărăturile de Crăciun au adus datorii pentru unul din zece europeni. Conform documentului, în această privinţă, România se afla în fruntea clasamentului European, cu 19%, aproape de două ori mai mult decât media europeană (10%). 

Cu toate acestea, europenii au început să îşi planifice mai bine cheltuielile de sărbători, două din cinci persoane (41%) mărturisind că economisesc înainte de Crăciun, faţă de numai 33% în 2015. 

“Deşi tot mai mulţi planifică în avans şi economisesc special pentru Crăciun, există încă persoane ce se îndatorează de dragul familiei şi al prietenilor care, un an mai târziu, nici nu îşi mai amintesc ce cadouri au primit. Consumatorii ar trebui să se gândească la efectele pe termen lung ale cheltuielilor, înainte de a ceda presiunii şi a achiziţiona cadouri scumpe, care s-ar putea să rămână nefolosite”, a declarat Ian Bright, senior economist ING Group. 

În medie, cinci din zece români (53%) se simt obligaţi să cheltuie bani de Crăciun, cu 11% mai mult decât media europeană.