Românii plătiți cu salariul minim sunt în pragul disperării. Umilinţa este maximă. După 8 ore de muncă se pregătesc pentru alte 8 de chin

Românii plătiți cu salariul minim sunt în pragul disperării. Umilinţa este maximă. După 8 ore de muncă se pregătesc pentru alte 8 de chin Sursa foto: Pixabay

În prezent, valoarea salariului minim brut este de 2.300 de lei, iar valoarea netă este 1.386 de lei. O sumă care nu ajunge sub nicio formă pentru un trai decent așa cum ar trebui, conform Constituției. 

Peste 1,6 milioane de români sunt încadrați cu salariul minim, numărul acestora fiind de 5 ori mai mare faţă de acum 5 ani. Acest venit extrem de mic nu are cum să ajungă unei persoane oricât de chibzuită ar fi.

Potrivit datelor Eurostat, România are în prezent al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE, după Bulgaria. Şi, ținând cont de rata inflației, acest salariu minim nu are cum să ajungă pentru hrană, facturi, impozite, taxe, chirie, utilități, rate.

Ce promite Guvernul de la 1 ianuarie 2022 nu acoperă nici inflaţia de anul acesta

Guvernul va majora de la 1 ianuarie 2022 salariul minim cu aproape 11%, dar suma rămâne insuficientă pentru un trai decent. Şansa românilor plătiţi cu salariul minim să câştige mai mult ar fi să se aplice o directivă europeană care prevede ca acesta să fie la jumătate faţă de salariul mediu.

De exemplu, o tânăra mamă este plătită cu salariul minim pe economie să facă ordine în clădirile de birouri. Acasă creşte singură un băiat de 13 ani, motiv pentru care după 8 ore de muncă merge la curățenie şi în locuinţele altor persoane. Ca ea sunt alte 1,6 milioane de angajaţi care lucrează pe salariul minim pe economie şi care nu au cum să facă faţă prețurilor care au explodat în ultima parte a anului.

De exemplu în Germania salariul minim pe economie este printre cele mai ridicate în Europa. Cine lucrează cu program întreg şi beneficiază de salariul minim câștigă lunar aproximativ 1500 de euro.

Mai precis, un adult necăsătorit şi fără copii rămâne cu 1.110,50 de euro după plata impozitelor şi părţilor sociale, în condiţiile vechiului salariu minim, de 8,84 de euro pe oră. Este un venit mic, dar îl plasează deasupra pragului oficial al sărăciei. Adultul este sărac doar în comparaţie cu un german tipic, dar în comparaţie cu un român tipic, de exemplu, el are la dispoziţie mult mai mulţi bani lună de lună.

Cu salariul minim în România ești condamnat la sărăcie lucie

De la 1 ianuarie, salariul minim va creşte cu aproape 11% la 1.524 de lei. Sindicaliștii spun însă ca majorarea este infimă. Săptămâna trecută Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în UE să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu al unui stat. Dar e doar o etapă incipientă.

Dacă această directivă va ajunge să fie transpusă şi în România, atunci salariul minim net ar urma să ajungă la 1.524 de lei (dacă se aprobă propunerea în forma actuală). Adică, un angajat cu contract de muncă plătit cu salariul minim ar primi cu 138 de lei mai mult, o sumă care, de asemenea, nu acoperă inflaţia anului 2021, darămite pe cea din 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News