Vești proaste pentru români. Austria și Ungaria resping ideea unui salariu minim europeam

Vești proaste pentru români. Austria și Ungaria resping ideea unui salariu minim europeam

Planurile de a introduce un salariu minim standardizat în toate statele membre ale Uniunii sunt blocate.

Propunerea, făcută la recentul summit social al UE de la Porto, a fost respinsă prompt de Austria și Ungaria. Cele două țări au săus că problema nu este bine pusă din cauza diferențelor mari de dezvoltare dintre statele UE.

De ce se opun Ungaria și Austria?

Șefii de stat și de guvern ai UE s-au întâlnit vineri în orașul portughez pentru a discuta strategia social[ a blocului pentru următorul deceniu. În weekend, vorbind presei după discuțiile cu ministrul austriac al Muncii, Martin Kocher , ministrul maghiar Laszlo Palkovics a declarat că cele două țări vor „accepta principiile de bază și vor lua în considerare metodele, dar nu vor accepta ca această zonă de reglementare să fie luată de la statele membre” .

Cu câteva zile înainte de summit, Martin Kocher, care e membru al Partidului Popular Austriac, a declarat că UE nu are competențe în domeniul politicii muncii și, prin urmare, guvernul său nu ar putea accepta cedarea puterilor sale suverane pentru ca UE să decidă asupra unor astfel de probleme. La rândul său, Laszlo Palkovics menționat că Ungaria se opune unui sistem fiscal european unificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit poziției Ungariei, controlul asupra creșterii anumitor tipuri de impozitare ar trebui să rămână la nivelul statelor membre pentru a se potrivi „diverselor niveluri de dezvoltare și structuri economice”, a spus el. Cu toate acestea, în cazul în care UE decide să unifice sistemul, „sunt disponibile o serie de instrumente de ajustare”, a spus el.

Ursula van der Leyen: „Redresarea (după pandemie) este încă într-un stadiu incipient"

Vorbind la summit, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Redresarea (după pandemie) este încă într-un stadiu incipient. Acest summit social foarte important vine la momentul potrivit, ăentru că am trecut printr-un an foarte dur". Și gazda summitului, prim-ministruul portughez Antonio Costa a declarat în mai multe rânduri că summitul social de la Porto avea menirea de a-i liniști pe europeni în ceea ce privește grija zilei de mâine. Cu toate astea, aproximativ 3000 de oameni au protestat în Portugalia acuzând incapacitatea Bruxellesului de a-și ține promisiunile. Isabel Camarinha, secretar general al Confederației Generale a Muncitorilor Portughezi, CGTP, care a organizat protestul de sâmbătă, a declarat: „Muncitorii consideră că răspunsurile necesare nu au fost date. Trebuie să luptăm împotriva acestei politici de salarii mici, sărăcie și deteriorarea serviciilor publice”, noteaz[ ziarul britanic Daily Express.