Românii, obsedați de „Singur Acasă". Explicația psihologică a dependenței

Românii, obsedați de „Singur Acasă". Explicația psihologică a dependenței

Nu există Crăciun fără „Home Alone"/„Singur Acasă". Nici în România, nici în alte state, un film al anilor '90 care a creat o obsesie, explicată de un critic de film. 

Kevin McCallister, personajul principal din „Singur Acasă", interpretat de Macaulay Culkin continuă să facă senzație în fiecare lună de decembrie pe ecranele românești. Este mai degrabă de o notorietate comparabilă cu cea a „Revelionului cu Dan Negru", o tradiție și totodată, un subiect de glume.

Nu doar românii sunt mari fani ai filmului regizat de către Chris Columbus. Polonezii de exemplu, îl îndrăgesc la fel de tare. Potrivit presei poloneze, o majoritate covârșitoare a cetățenilor din Polonia urmăresc în fiecare an „Singur Acasă". În 2010, un post de televiziune care deținea drepturile de difuzare a încercat să scoată din grila programului de Sărbători „Singur Acasă", însă decizia a creat mare forfotă în online.

„Singur Acasă", lovitură de imagine pentru Statele Unite ale Americii

Explicația pentru care oamenii iubesc atât de mult „Singur Acasă" este simplă. Acțiunea se desfășoară în America, de sărbători, într-un context social cu care statele post-comuniste nu s-au întâlnit vreodată. Practic, este vorba despre idolatrizarea unei societăți în care Kevin McCallister este un ambasador al unei lumi mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când blockbuster-ul a apărut inițial în cinematografe a fost o revelație pentru polonezi. În special pentru cei născuți în ultimii ani ai regimului comunist, toate lucrurile americane erau obiect de admirație. SUA erau un paradis inaccesibil pentru cei care trăiau dincoace de Cortina de Fier", a explicat criticul de film polonez Bartosz Staszczyszyn.

  • În urmă cu o săptămână, nu mai puțin de 2,2 milioane de români au urmărit „Singur Acasă" la PRO TV, post de televiziune care a difuzat filmul pentru al 14-lea an consecutiv.