Romanii de la oras au cel mai nesanatos stil de viata

Romanii de la oras au cel mai nesanatos stil de viata

Un studiu realizat pe internet arata ca locuitorii marilor orase de la noi sar peste mese, nu fac miscare si rareori trec pe la medic.

Aproape jumatate dintre romanii de la oras risca sa devina obezi, din cauza stilului de viata dezordonat, sustin specialistii. 43% dintre ei nu respecta orarul meselor, avand maximum doua mese pe zi, in timp ce mai mult de jumatate nu fac sport niciodata. In locul iesirilor cu prietenii in timpul liber, ei prefera televizorul sau calculatorul.

Desi astfel de obiceiuri afecteaza sanatatea, 22% dintre romanii de la oras nu trec niciodata pe la medic pentru un control de rutina. Rezultatele apartin unui studiu prezentat ieri de Unilever, realizat on-line pe un grup de 1.000 de persoane cu varste intre 15 si 59 de ani, care locuiesc in zona urbana.

Orasenii iau masa pe fuga si sar peste micul dejun Cel mai nesanatos stil de viata il au romanii din orasele mari, in timp ce locuitorii din orasele mai mici fac mai  mult sport si au un program alimentar mult mai corect. De „vina” ar putea fi prezenta in numar mult mai mic a fast-foodurilor si a timpului liber mai generos in orasele mici decat in cele mari, apreciaza realizatorii studiului.

„In marile orase, 87% dintre locuitori mananca mancare gatita, fata de 97% in orasele mici”, spune Mircea Kivu, director stiintific la IPSOS Interactive Services Europe, compania care a realizat studiul in luna mai.

Indiferent ce aleg sa manance, majoritatea orasenilor (43%) iau doar doua mese pe zi, cea principala fiind cina, si nu micul dejun cum ar trebui. In plus, studiul arata ca orasenii mananca mai mult pe fuga, timpul alocat unei mese fiind de maximum 15 minute.

„Mesele luate in graba si de cele mai multe ori concentrate la sfarsitul zilei cresc riscul obezitatii, de care sufera aproximativ 25% dintre romani. Micul dejun trebuie sa asigure o mare parte din necesarul caloric zilnic si nu cred ca se va intampla asta daca mancam doar un sandvici dimineata”, apreciaza doctorul nutritionist Gabriela Radulian.

Cei de la orase nu apreciaza timpul liber

Desi tinerii mananca mult mai multa mancare fast-food decat cei in varsta, ei compenseaza prin activitate fizica. 65% dintre persoanele intervievate cu varsta intre 15-25 ani sustin ca fac sport cel putin o data pe saptamana, fata de doar 34% dintre persoanele cu varsta peste 25 de ani. Femeile sunt mult mai lenese cand vine vorba de sport, 47% dintre ele recunoscand ca fac miscare mai putin de o data pe luna, in comparatie cu 39% dintre barbati.

Orasenii nu au grija nici de dantura lor si nici nu apreciaza timpul liber, mai arata studiul Unilever. 36% dintre romanii din zona urbana se spala pe dinti maximum o data pe zi, existand si oraseni care nu au folosit niciodata periuta (1%). Majoritatea orasenilor petrec mai mult de trei ore in fata calculatorului sau a televizorului dupa serviciu, in detrimentul iesirii cu prietenii.

Tinerii prefera mai ales calculatorul (58%), in timp ce adultii sunt mari consumatori de televizor (peste 25%). Desi accesul este mai usor la medicii de familie, romanii din zona urbana ignora sa-si faca un control de rutina, doar jumatate dintre ei prezentandu-se la doctor o data pe an, cum este indicat.

Ne puteți urmări și pe Google News