Românii cu credite în euro vor plăti cu sute de euro mai mult. Banca Europeană anunță o nouă majorare

Românii cu credite în euro vor plăti cu sute de euro mai mult. Banca Europeană anunță o nouă majorare Sursa: Arhiva EVZ

Românii care au rate în euro sunt din ce în ce mai afectați de creșterile din ultima perioadă. Au început să resimtă tot mai mult presiunea adusă de majorările înregistrate de la o lună la alta.

Românii care au credite în euro vor fi obligați să plătească mai mult după ce atât ROBOR-ul, cât și indicele IRCC au crescut în ultimele luni. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 0,5% în luna februarie. Oficialii instituției au anunțat că o nouă creștere va fi înregistrată în martie. Acest lucru îi va afecta pe milioane de românii care au credite în euro.

Foarte mulți români au decis să facă credite în euro după ce dobânzile în lei au crescut de la o lună la alta anul trecut. Veștile nu sunt bune pentru ei deoarece Euriborul va fi majorat treptat. Mulți dintre ei deja au început să regrete decizia luată. Acești români vor avea rate lunare cu sute de ore mai mari în 2023 față de cele plătite anul trecut.

Rate cu sute de euro mai mari de la un an la altul

În cazul unui credit de 100.000 de euro, făcut pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară pentru acest credit era de 446 de euro în 2022. Aceasta a ajuns până la valoarea de 630 de euro în acest an. În cazul în care Euriborul va ajunge la pragul de 3%, rata ar putea să crească până la 665 de euro. Mai mult decât atât, milioane de româi ar putea să plătească o rată lunare de 800 de euro dacă indicele va urca la 5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă problemă pentru românii care au credite în euro este și cursul fluctuant al monedei. Creditele ipotecare ale românilor erau la nivelul de 6,6 milioane de euro, la mijlocul anului 2022. Această sumă a reprezentat nivelul maxim al ultimilor doi ani, notează Antena 3 CNN. Aproxiamtiv 18.000 de cetățeni români au decis să schimbe ROBOR cu IRCC în speranța că vor scăpa de tarifele mari. ROBOR la trei luni a atins cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicele folosit pentru creditele noi a urcat în ianuarie cu aproape două procente