Veste proastă pentru românii care au credite în lei. Ratele cresc de la 1 ianuarie

Veste proastă pentru românii care au credite în lei. Ratele cresc de la 1 ianuariePensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă după luna mai a anului 2019 vor plăti începând de una viitoare, rate cu câteva sute de lei mai mari. IRCC a fost majorat din nou.

Românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti rate mai mari cu câteva sute de lei începând de anul viitor. IRCC se majorează din nou și va ajunge la 5,71%. În prezent acest indice în funcție de care se calculează dobânda este de 4,06%.

Rate mai mari

Dobânda la creditele în lei se calculează astfel: IRCC (5,71%) + marja băncii (minim 2,75%). Astfel, de la 1 ianuarie aceasta va fi de cel puțin 8,45%, dar poate ajunge și la 9,4%. Dacă facem un calcul simplu, observăm că un român care a luat un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe o perioadă de 25 de ani va plăti în ianuarie o rată de 2.004 lei față de 1.741 de lei cât a achitat în decembrie. Creșterea este de 263 de lei.

IRCC s-a dublat practic în acest an. În luna aprilie indicele era de 2,41%, iar din ianuarie va fi de 5,71%. În doar șase luni, rata unui credit ipotecat a crescut practic cu 35%. Nu mai puțin de 450.000 de români sunt afectați de această creștere, deoarece au credite în lei cu dobândă variabilă, contractate după luna mai a anului 2019, potrivit antena3.ro.

Refinanțare în euro

Reprezentanții Coface le recomandă românilor afectați de creșterea IRCC să încerce o refinanțare a creditelor în moneda euro, dat fiind că dobânzile sunt mai mici.

„Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care apare o creştere temporară a costului de finanţare. . Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că Eurirobul-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi”, a explicat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.

Ne puteți urmări și pe Google News