Vești proaste pentru românii care au credite în euro. BCE bate un nou record la majorarea dobânzii de referință

Vești proaste pentru românii care au credite în euro. BCE bate un nou record la majorarea dobânzii de referință . Sursa: Arhiva EVZ

Pe lângă creșterile foarte mari de prețuri și criza facturilor la energie, foarte mulți români vor avea o nouă problemă, după ce Banca Centrală Europeană a decis să crească și mai mult dobânzile.

Banca Centrală Europeană a anunțat, joi, că în decizia de politică monetară de astăzi s-a hotărât majorarea celor trei rate ale dobânzii cheie cu 75 de puncte de bază, ceea ce reprezintă a treia creștere consecutivă și confirmă faptul că va continua înăsprirea dobânzii până când inflația se va apropia de ținta de 2%.

Băncile centrale continuă majorarea dobânzilor, pentru a combate inflația explozivă. Cea mai recentă decizie aparține Băncii Centrale Europene (BCE), care a crescut joi, 27 octombrie, dobânda de referință cu 0,75%.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au fost majorate la 2%, 2,25% și, respectiv, 1,50%, decizia urmând să intre în vigoare la 2 noiembrie. BCE a declarat că rata actuală a inflației, care a ajuns la 9,9% luna trecută, rămâne "mult prea ridicată" și va rămâne ridicată în următoarele luni, informează Baha.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 0,75% cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară”, a transmis BCE, după reuniunea de astăzi a Consiliului guvernatorilor.

Decizia BCE, motivată de inflația care continuă să crească, va influența direct și situația a sute de de mii de români care au credite în euro, în condițiile în care va crește automat și EURIBOR, indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile pentru împrumuturi și, implicit, ratele, scrie Economica.

Inflația la nivelul zonei euro, în creștere

În mai 2022, inflația anuală a prețurilor de consum ajungea la un record de 8,1%, la nivelul zonei euro, astfel că BCE anunță o primă majorare a ratei dobânzilor după încheierea achizițiilor nete de active al instituției, anume din 1 iulie 2022.

Potrivit statisticilor, în luna mai a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date cu privire la zona unică. Eurostat a estimat o creștere a prețurilor cu 7,7% pentru luna mai, o cifră peste estimările analiștilor.

Creșterea ratei inflației în zona euro a fost determinată de războiul din Ucraina, în urma căruia prețurile la energie au înregistrat o creștere cu 39,2%. Majorări de preț au fost resimțite și în sectorul alimentar, băuturi alcoolice sau tutun, unde a fost înregistrat un avans de 7,5%.