Banca Centrală Europeană vrea să mărească ratele dobânzilor: „Ajustarea politicii monetare va depinde de modul în care estimăm că va evolua inflaţia”

Banca Centrală Europeană vrea să mărească ratele dobânzilor: „Ajustarea politicii monetare va depinde de modul în care estimăm că va evolua inflaţia” UE nu reușește să mai performeze economic. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Banca Centrală Europeană (BCE) confirmă joi, 9 iunie, că are de gând să crească ratele dobânzilor, propunere pe care o va face în cadrul reuniunii de politică monetară din iulie 2022. Mai mult, forul de decizie al BCE retrogradează previziunile privind creșterea economică, pe fondul creșterii inflației.

După ultima reuniune de politică monetară, Consiliul Guvernatorilor, forul decizional al Băncii Centrale Europene anunța că vrea să majoreze cu 0,25 puncte procentuale dobânzile cheie, după reuniunea ce va fi organizată în iulie.

„Dincolo de septembrie, pe baza evaluării sale actuale, consiliul guvernatorilor anticipează că va fi adecvată o cale graduală, dar susţinută, de creşteri suplimentare ale ratelor dobânzilor”, anunță BCE printr-un comunicat emis pe 9 iunie.

Ratele dobânzilor vor suferi modificări din iulie 2022, spune BCE

Ratele dobânzilor la principalele operațiuni de refinanțare (o,oo%), la facilitarea de depozit (-0, 50%) și la facilitatea de credit marginal (0,25%) nu au suferit modificări, deocamdată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În conformitate cu angajamentul consiliului guvernatorilor faţă de obiectivul său de 2% pe termen mediu, ritmul în care Consiliul guvernatorilor îşi ajustează politica monetară va depinde de datele primite şi de modul în care estimează că va evolua inflaţia pe termen mediu”, mai transmite BCE.

Inflația la nivelul zonei euro, în creștere

În mai 2022, inflația anuală a prețurilor de consum ajungea la un record de 8,1%, la nivelul zonei euro, astfel că BCE anunță o primă majorare a ratei dobânzilor după încheierea achizițiilor nete de active al instituției, anume din 1 iulie 2022.

Mai mult, BCE retrogradează preziunile privind creșterea economică, anunțând și mai mari cote ale inflației, astfel că este așteptat ca în 2022 inflația anuală să atingă 6,8%, apoi să scadă la 3,5% în 2023 și la 2,1% în 2024.

Sunt revizuite prognozele privind creșterea economică, la 2,8% în 2022, 2,1% în anul  2023 şi uşor în creştere în 2024, la 2,1%. În martie, BCE estima o creștere economică de 3,7% pentru 2022, 2,8% în 2023 şi 1,6% în 2024, conform Știripesurse.ro.

Războiul din Ucraina, printre cauzele inflației

Potrivit statisticilor, în luna mai a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date cu privire la zona unică. Eurostat a estimat o creștere a prețurilor cu 7,7% pentru luna mai, o cifră peste estimările analiștilor.

Creșterea ratei inflației în zona euro a fost determinată de războiul din Ucraina, în urma căruia prețurile la energie au înregistrat o creștere cu 39,2%. Majorări de preț au fost resimțite și în sectorul alimentar, băuturi alcoolice sau tutun, unde a fost înregistrat un avans de 7,5%.