Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă acum decizia. Ratele s-au dublat

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă acum decizia. Ratele s-au dublat Sursa foto: 54897970 © Zsido Ovidiu Flaviu | Dreamstime.com

Milioane de români vor pierde bani, după ce au făcut greșeala de a se încrede în promisiunile politicienilor. Au luat decizia greșită, iar acum plătesc pentru asta.

Circa 18.000 de români care au schimbat ROBOR cu IRCC în speranța că vor scăpa de tarifele mari au ajuns să își regrete decizia. ROBOR la trei luni a atins cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicele folosit pentru creditele noi a urcat în ianuarie cu aproape două procente, ceea ce a dus la creșterea ratelor românilor cu sute de lei.

Persoanele care s-au împrumutat după luna mai 2019 la bancă, și au luat un credit cu dobândă variabilă, au resimțit creșterea indicelelui IRCC cu aproape două procente din ianuarie anul acesta. De exemplu, o rată la un credit de 250.000 de lei a crescut cu aproape 300 de lei.

Estimările nu sunt mai bune nici pentru perioada următoare. Din aprilie, IRCC va urca aproape de nivelul de 6%. Asta înseamnă că, din trimestrul următor, românii vor plăti cu 50 de lei mai mult decât ratele pe care le vor plăti în perioada ianuarie-martie la același credit. Acest lucru se întâmplă pentru că IRCC este actualizat trimestrial pe baza tranzacțiilor dintre bănci făcute în urmă cu jumătate de an. În concluzie, IRCC va rămâne ridicat încă șase luni, în situația teoretică în care dobânzile vor scădea, potrivit Avocatnet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii vor plăti dublu

Practic, românii care au plătit rate mai mari pe ROBOR, iar apoi au trecut pe IRCC, vor suporta acum creșterea ratelor de două ori.

Reprezentanții Băncii Centrale spun că o scădere semnificativă a indicatorului folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019 am putea vedea spre finalul anului, când și inflația ar urma să fie de o cifră. De precizat, însă, că un client care a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC nu poate reveni asupra deciziei.

ROBOR a scăzut la 7,31%, de la 8,21%, valoarea maximă înregistrată la final de octombrie. Spre exemplu, la un credit de 250.000 de lei, rata a scăzut în două luni și jumătate cu 163 de lei. Ce vedem acum pe IRCC e ROBOR-ul de acum aproximativ 6 luni. În trimestrul doi al acestui an IRCC va crește din nou, va fi aproape 7% și probabil va rămâne la acest nivel tot anul.

Cum îți scazi dobânda la credit

Românii care au rate cu dobândă variabilă pot rămâne la ROBOR, pot trece de la ROBOR la IRCC sau pot face refinanțarea creditului și trecerea la o rată a dobânzii fixă. ROBOR la 3 luni în ultima perioadă înregistrează scăderi. Cu toate acestea, valoarea actuală este destul de marebnr, anume de 7,63% și nu se știe când sau dacă va exista o scădere mai consistentă, având în vedere și faptul că BNR a crescut dobânda de politică monetară de 8 ori în 2022. În prezent, dobânda BNR este de 6,75% pe an.

Trecerea de la ROBOR la IRCC se face pe baza unei cereri depuse la bancă. Avantajul IRCC este că se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice, ceea ce ajută la evitarea vârfurilor în calculul ratelor. Totodată, chiar și după creșterea la 5,71%, nivelul IRCC va fi sub cel al ROBOR. Cu toate acestea, și această valoare poate crește odată cu creșterea nivelul dobânzii de referință BNR.