Românii cu rate bancare au motive de îngrijorare. De la 1 ianuarie vor plăti cu câteva sute de lei mai mult

Românii cu rate bancare au motive de îngrijorare. De la 1 ianuarie vor plăti cu câteva sute de lei mai mult Sursa foto: 54897970 © Zsido Ovidiu Flaviu | Dreamstime.com

Ratele a 450.000 de români se vor mări de la anul. Valoarea medie pentru IRCC în trimestrul trei (iulie-septembrie) este de 5,71% pe an, valoare care se va aplica la calcularea ratelor care au în componență IRCC după 1 ianuarie 2023.

Același IRCC a fost până acum 4,06%, ceea ce înseamnă că ratele a 450.000 de români cei care au credite cu acest indice vor crește. Noua valoare va fi publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului. Foarte mulți români au decis, după ce s-au simțit efectele în țară ale inflației, că ar fi mai bine să își treacă împrumuturile de la ROBOR la IRCC, mai ales că în prezent, ROBOR la 3 luni este 7,63%, înregistrând scăderi timide și perioade de stagnare.

Indicele este în scădere începând cu finalul lunii octombrie, în data de 27 octombrie indicele atingând valoarea de 8,21% pe an și maximul ultimilor 12 ani. Valoarea din prezent a fost ultima dată atinsă la finalul lunii iulie 2022. Astfel, cei cu ROBOR au dobânzi de aproape 10%, întrucât în calculul ratelor valoarea ROBOR folosită este cea zilnică. IRCC trimestrial din momentul actual este 4,06%, ceea ce face ca dobânzile celor care au acest indice în calculul ratelor să fie în jur de 6-7%. Odată cu creșterea de la 1 ianuarie, dobânzile acestor credite vor crește la între 7,71% și 8,71%.

Cum îți scazi dobânda la credit

Românii care au rate cu dobândă variabilă pot rămâne la ROBOR, pot trece de la ROBOR la IRCC sau pot face refinanțarea creditului și trecerea la o rată a dobânzii fixă. ROBOR la 3 luni în ultima perioadă înregistrează scăderi. Cu toate acestea, valoarea actuală este destul de marebnr, anume de 7,63% și nu se știe când sau dacă va exista o scădere mai consistentă, având în vedere și faptul că BNR a crescut dobânda de politică monetară de 8 ori în 2022. În prezent, dobânda BNR este de 6,75% pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trecerea de la ROBOR la IRCC se face pe baza unei cereri depuse la bancă. Avantajul IRCC este că se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice, ceea ce ajută la evitarea vârfurilor în calculul ratelor. Totodată, chiar și după creșterea la 5,71%, nivelul IRCC va fi sub cel al ROBOR. Cu toate acestea, și această valoare poate crește dacă mai crește nivelul dobânzii de referință BNR.

Coface estimează o creștere a șomajului

Reprezentanții Coface se așteaptă la o creștere a nivelului de șomaj în România, în următoarea perioadă din cauză că mai multe companii se vor închide în condițiile crizei energetice. Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul Coface a declarat că se aşteaptă la o creştere a şomajului din cauza faptului că se închid capacităţi industriale. Motivele sunt legate de facturile la energie și gaze naturale care au crescut foarte mult.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a declarat Bogdan Nichişoiu.

Din datele Coface, anul trecut au fost deschise 6.113 proceduri de insolvenţă, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. În primul semestru al acestui an, numărul inslovențelor înregistrate a fost de 3.510, cu 16% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Cele mai multe insolvenţe, raportat la 1.000 companii active, au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.