Ce trebuie să știe românii despre cardul european de sănătate

Ce trebuie să știe românii despre cardul european de sănătate Card european de sănătate. Sursa foto. Arhiva EVZ

Românii pot solicita cardul european de sănătate, CEASS, document care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Acesta are o valabilitate de 2 ani.

Totul despre cardul european de sănătate. Persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în străinătate, beneficiază de servicii medicale. Asiguratul poate beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul șederii temporare în altă țară UE.

Cardul național de asigurări de sănătate, eliberat în sistemul de asigurări de sănătate, se utilizează doar pe teritoriul României. Prin urmare, nu produce efecte și nu poate fi utilizat pe teritoriul unui al stat membru al UE.

Cardul european de sănătate

Asigurații români aflați în ședere temporară în străinătate, pot beneficia în sistemul de asigurări sociale de sănătate din această țară. Dar numai în baza cardului european (CEASS). Serviciile medicale acordate în baza CEASS se acordă în conformitate cu legislaţia fiecărei țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

CEASS nu acoperă situaţia în care deplasarea asiguratului are ca scop obţinerea tratamentului medical planificat. Titularii cardului european nu-l pot utiliza dacă: „la momentul obținerii serviciilor medicale, nu mai sunt asigurați în sistemul de asigurări din România”.

CEASS este eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate

Potrivit europarl.europa.eu pentru a beneficia de servicii medicale spitaliceşti în baza cardului european (CEASS), trebuie să mergi la un spital care are contract cu casa de asigurări de sănătate.

Pentru a beneficia de servicii medicale devenite necesare în baza cardului european de asigurare socială de sănătate (CEASS), trebuie să consulţi un medic de familie. Sau un medic de specialitate din specialităţile clinice. Sau un medic dentist. Aceştia trebuie să-şi desfășoare activitatea la un furnizor de servicii medicale aflat în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate.

Cardul european de sănătate, înlocuit în România cu o simplă foaie de hârtie, pe care pacienții sunt obligați să și-o traducă singuri: Documentul nu e întotdeauna recunoscut de spitalele de afară /

Sursa foto. Arhiva EVZ

Ce trebuie să faci înainte de plecarea în străinătate

MAE recomandă ca, înainte de plecarea în străinătate, să închei o asigurare de călătorie. Mai exact de sănătate/viaţă dacă locuiești mai mult de 6 luni în străinătate. În afara unor situații extreme (cum ar fi zonele de război, de exemplu) companiile de asigurări plătesc cheltuielile sanitare, chiar transportul pentru repatriere /în viață; este oricum recomandat să citești bine condițiile de asigurare. În plus, este indicat să lași rudelor/prietenilor din ţară copii ale actelor de identitate şi ale poliţei de asigurare, precum şi date privind itinerariul şi modalităţi în care poţi fi contactat în străinătate.