Cardul european de sănătate. Servicii medicale la care are dreptul beneficiarul

Cardul european de sănătate. Servicii medicale la care are dreptul beneficiarulMedici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Avantajele cardului european de sănătate pentru românii care călătoresc în străinătate sunt evidente. Posesorul documentului are dreptul la asistență medicală pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Autoritățile nu sunt interesate dacă utilizatorul se află în străinătate din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

Avantajele cardului european de sănătate pentru românii care călătoresc în străinătate rezidă din serviciile medicale la care au dreptul. Cardul european de sănătate poate fi folosit în statele UE, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.

Documentul poate fi utilizat de românii asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în străinătate. Acest lucru este valabil, însă, în caz de necesitate, pe perioada șederii temporare într-un stat al Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, cardul european de sănătate nu poate fi utilizat pentru tratamente sau intervenții chirurgicale ce nu se pot efectua în țară. Într-o astfel de situație există o altă procedură.

Conform reglementărilor în vigoare, cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani.

Românii care călătoresc în străinătate, într-unul din statele Uniunii Europene, și au nevoie de asistență medicală pot folosi acest document. El poate fi utilizat doar pe perioada șederii tempoerare, de până la șase luni, indiferent de motivul deplasării. Autoritățile nu sunt interesate dacă utilizatorul se află în străinătate din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

Cardul European de Sănătate

Cardul European de Sănătate conferă avantaje călătorilor în statele UE. Sursa foto, CNAS

Avantajele cardului european de sănătate

Potrivit Legii nr. 95/2006, cardul poate fi folosit pentru a obține tratamentul medical necesar în cazul unei probleme apărute pe perioada deplasării. Cardul european nu acoperă și costurile tratamentului atunci când scopul deplasării este tocmai obținerea acestui tratament. De asemenea, nu garantează obținerea de servicii medicale gratuite, așa cum se întâmplă în cazul asigurărilor de călătorie.

Serviciile medicale sunt acordate în funcție de legislația din domeniul sănătății a fiecărui stat membru în Uniunea Europeană. Astfel, anumite proceduri sau servicii medicale să implice o plată în alte țări, chiar dacă sunt gratuite în România

Cardul european de sănătate se eliberează, gratuit, la cererea celui asigurat și are o perioadă de valabilitate de doi ani. Asiguratul trebuie să fie la zi cu plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Teoretic poate fi obținut în doar șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul unic național care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor. În realitate, însă, cel puțin în București, timpii de așteptare sunt de câteva săptămâni.

În cazul în care eliberarea cardului european nu este posibilă în termenul de șapte zile casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu. Acesta înlocuiește cardul de sănătate european.