Românii - campioni la băut bere. Suntem în top trei la nivel mondial. Am întrecut Germania
- Sabina Popescu
- 26 mai 2021, 06:44
România se află în top trei la nivel mondial în ceea ce privește consumul de bere. Principalul factor de decizie când vine vorba de consumul de băuturi îl reprezintă prețul. Cu toate că tinerii nu prea consumă tărie, sunt dispuși să plătească mai mult decât bugetul obișnuit.
România ocupă poziții fruntașe
În clasamentul mondial, Republica Cehă ocupă primul loc, cu un consum de 188,6 litri de bere pe cap de locuitor, urmată de Austria, cu 107,8 litri de bere pe cap de locuitor. A treia poziție în clasamentul mondial o ocupă România - 100, 3 litri de bere pe cap de locuitor.
- 10. Letonia 81,4 l per capita
- 9. Croația 85,5 l per capita
- 8. Spania 88,8 l per capita
- 7. Irlanda 92,9 l per capita
- 6. Namibia 95,5 l per capita
- 5. Polonia 97,7 l per capita
- 4. Germania 99,0 l per capita
- 3. România 100,3 l per capita
- 2. Austria 107,8 l per capita
- 1. Republica Cehă 188,6 l per capita
Anul trecut, românii erau puțin mai moderați, cu toate că ne aflam în creștere în clasamentul mondial. În 2020, România a ocupat poziția 6, 6, cu o bere de 0.5 litri consumată la două zile. Anul trecut, românii consumau jumătate din cantitatea de bere față de cehi, dar mult peste francezi, italieni ori greci, care sunt fani ai vinului.
Care este principalul factor de decizie
Românii asociază berea cu micii, ceafa și cârnăciorii la grătar, iar principalul factor de decizie în ceea ce privește băuturile alcoolice îl reprezintă prețul.
Vasile Pădurean, Facultatea de Alimentație Publică și Turism Brașov: „(Berea - n.r.) este o băutură mai accesibilă ca și preț de cost, concentrația alcoolică nu este foarte ridicată”.
44% dintre români își aleg băuturile în funcție de preț. Deși suntem renumiți pentru țuică și palincă, puțini români spun că beau tărie. Aceasta este consumată, de obicei, de persoanele peste 45 de ani. Bugetul săptămânal alocat de către un român pentru tărie este de 15 lei. Cu toate că tinerii nu prea consumă tărie, sunt dispuși să plătească mai mult, notează stiriprotv.ro.
Andrei Anghel, ospătar: „Tinerii preferă mai mult să bea shot-uri, digestive, cocktailuri. Vor să experimenteze băuturi noi, combinații de cafea cu alcool, suc natural cu alcool, în general long-drinks-uri, cuba libre, votcă cu energizant, votcă cu apă tonică.”