România va beneficia de pe urma noului concept de securitate al NATO. Explicațiile lui Mircea Geoană
- Ionel Sclavone
- 26 martie 2021, 18:42
Noul concept de securitate al NATO, bazat pe clauza de securitate, propus de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, va fi în beneficiul României.
România va beneficia de pe urma noului concept de securitate al NATO. Propunerea secretarului general al NATO privind clauza de solidaritate, în viitorul concept strategic al NATO, va aduce beneficii României. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut această afirmaţie într-un briefing pentru jurnaliştii români. Astfel, vor fi permise un număr de activități, precum prezența avansată pe Flancul Estic să fie finanțată din bugetul comun.
„Secretarul general (Jens Stoltenberg - n. red.) a prezentat câteva propuneri care sunt ambiţioase. Una dintre cele opt propuneri pe care secretarul general le-a avansat şi pe care miniştrii de externe le-au dezbătut (...) este cea legată de finanţarea comună. Secretarul general nu propune o creştere a contribuţiilor statelor aliate la bugetele naţionale de apărare. Suntem în continuare interesaţi de cei 2% pe care România îi îndeplineşte de câţiva ani buni de zile, în timp ce alte state aliate merg în continuare către această ţintă (...)”, a spus Mircea Geoană.
Potrivit spuselor sale, secretarul general al NATO nu cere o creştere a efortului financiar al naţiunilor pentru bugetele NATO, militar şi civil. În prezent acesta reprezintă undeva spre 3% din investiţiile şi cheltuielile de apărare ale statelor aliate.
„Din acestea secretarul general propune ca un număr de activităţi, care urmează să fie agreate de aliaţi, să nu mai fie finanţate strict din resurse naţionale, din proiecţie bugetară naţională - cum este cazul astăzi a prezenţei avansate din Flancul Estic, cea din zona baltică şi poloneză, cea din zona Mării Negre inclusiv la noi în România - şi ca o parte mai mare a acestor investiţii de apărare să fie făcută prin bugetul comun”, a explicat Geoană.
România va beneficia de pe urma noului concept de securitate al NATO
El susţine că principala motivaţie a iniţiativei este creşterea nivelului de solidaritate şi de coeziune în NATO. În acelaşi timp, a spus Mircea Geoană, acesta nu este singurul domeniu în care conducerea NATO crede că se poate face mai mult din punctul de vedere al finanțării.
„Avem parteneriatele NATO. Astăzi ele sunt finanţate în principal prin instituţia 'trust funds'. Perfect în regulă, ar trebui să continue, dar dacă am avea şi o parte de finanţare comună şi pentru parteneriate ar fi un lucru foarte bun. Sau noile tehnologii, care sunt un subiect de mare actualitate şi cred că aţi observat maniera extrem de energică în care Marea Britanie s-a poziţionat (...) Şi acolo credem că am putea să găsim formule de a putea să investim împreună”, a adăugat Geoană.