Mircea Geoană despre relația NATO - China: „Este un factor care modifică echilibrele geopolitice”

Mircea Geoană despre relația NATO - China: „Este un factor care modifică echilibrele geopolitice”

China nu reprezintă un adversar al NATO, însă oficialii alianței nu pot privi cu indiferență la ascensiunea din ultimele decenii ale puterii asiatice.

NATO nu vede un adversar în China. Drept urmare, alianța nu are în vedere intrarea într-o logică de război rece cu puterea asiatică. Ascensiunea Chinei trebuie să fie privită, însă, cu indiferență de NATO sau de Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, în cadrul unui briefing online cu jurnaliștii români.

„NATO este o organizaţie şi o comunitate democratică care este în permanenţă adaptată şi, evident, NATO rămâne o organizaţie regională. Mandatul nostru este de a proteja cei un miliard de oameni care trăiesc în ţările NATO. Dar asta nu înseamnă că rămânem indiferenţi şi că suntem insensibili la cea mai importantă transformare geopolitică a ultimelor decenii, respectiv apariţia unei noi superputeri care este China”, a declarat Geoană.

Mircea Geoană despre relația NATO - China

Potrivit spuselor sale, apariția Chinei ca o superputere globală oferă și numeroase oportunităţi. Sunt multe situații, a explicat Mircea Geoană, în care China va trebui să continue să fie un partener. Fie că este vorba despre economie, de comerţ, combaterea schimbărilor climatice sau în reguli de guvernanţă globală. În multe zone însă, China devine un competitor care trebuie luat în consideraţie, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

„China, apropo de noile tehnologii, şi-a propus să devină principala putere pe inteligenţă artificială în următorul deceniu. Şi-a propus ca până în 2049 să devină principala superputere tehnologică a lumii. Investeşte deja masiv în forţele sale militare în ultima perioadă (...). Are în acest moment unităţi navale mai numeroase decât orice altă ţară din lume. Deci este prezentă fizic în multe zone, inclusiv în Europa, în Africa de Nord. Sunt elemente care afectează direct sau indirect securitatea sau modul în care echilibrele geopolitice sunt realizate la nivel global”, a adăugat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că NATO nu privește China ca pe un adversar. Dar ascensiunea Chinei „trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar, fie că este vorba de NATO sau de UE”.

„Aţi observat că a fost relansat, la întâlnirea lui Antony Blinken cu conducerea UE, dialogul SUA-UE pe probleme de China. Şi noi avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei şi sunt convins că acest subiect va fi unul recurent pe agenda NATO. Nu facem o obsesie din acest lucru, dar este un factor care modifică echilibrele geopolitice şi în mod firesc va fi reflectat şi în munca noastră”, a mai spus Mircea Geoană.