România și Bulgaria susțin aderarea la UE a Moldovei, Ucrainei și Georgiei
- Simona Suciu
- 29 aprilie 2022, 20:33
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România și Bulgaria condamnă invazia Rusiei în Ucraina și că sprijină pedepsirea celor vinovați. De asemenea, cele două state vor susține aderarea la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.
Premierul Nicolae Ciucă și prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, condamnă Rusia și așteaptă ca vinovații să fie deferiți justiției. „Am reconfirmat împreună sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi, de asemenea, am condamnat împreună agresiunea forţelor armate ruse şi, în mod deosebit, atrocităţile şi crimele de război, loviturile care au produs decesul civililor, al femeilor şi copiilor, distrugerile de şcoli şi spitale nejustificate, neprovocate şi absolut ilegale. Şi am convenit, de asemenea, să susţinem împreună ca tot ceea ce s-a întâmplat acolo să poată să fi identificat şi dus în faţa instanţelor de judecată internaţionale“, a declarat Nicolae Ciucă.
Securitatea este importantă
Securitatea în zonă a fost un alt subiect de discuție. „Întâlnirea de astăzi a fost una foarte productivă, beneficiind de subiecte de interes comun şi, bineînţeles, de prezenţa doamnei comisar, în mod deosebit pentru ceea ce a constituit unul dintre subiectele principale, şi anume modalitatea în care putem să dezvoltăm programele comune de transport şi interconectare. Desigur, am început discuţia noastră pornind de la contextul de securitate. Domnul prim-ministru a venit la Bucureşti după ce a efectuat o vizită în Ucraina, la Kiev, amândoi am fost în această săptămână la Kiev", a declarat Nicolae Ciucă.
Sprijin pentru aderarea la UE
România și Bulgaria au anunțat că vor susține aderarea la pachet a Moldovei, Ucrainei și Georgiei la Uniunea Europeană. „Un alt subiect a fost cel legat de Republica Moldova. Am convenit că este țara cea mai vulnerabilă în actualul context. Am convenit să acordăm sprijinul necesar. În acest context vom sprijini parcursul european al Ucrainei, al Republicii Moldova și al Georgiei. Vedem un parcurs la pachet”, a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă s-a referit și la obiectivul eliminării MCV și acceptarea în Schengen. „Un subiect pe agenda discuțiilor l-a reprezentat MCV. Împreună putem să discutăm la nivelul UE și odată cu primirea raportului din această vară să putem să nu mai fim supuși acestui mecanism și prin acest demers am mers către ceea ce înseamnă obiectivul comun, acceptarea în Schengen“, a mai spus premierul