Document. Putin înființează „Rusia de Sud” în Ucraina. Limba ucraineană va deveni dialect. Se anunță un „referendum la nivel național”

Document. Putin înființează „Rusia de Sud” în Ucraina. Limba ucraineană va deveni dialect. Se anunță un „referendum la nivel național” Sursa foto: Kremlin

Kremlinul are în vedere un scenariu de organizare a unei cvasi-formațiuni sub denumirea de „Rusia de Sud” pe teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă. Planurile de „înființare a unui nou stat” ca răspuns la „teroarea și impunerea totalitară a ideologiei nazismului și a Banderolei” sunt discutate într-un document interceptat, aflat la dispoziția Radio Liberty.

Ce se află în spatele intenției de înființare a „Rusiei de Sud” pe teritoriile ocupate de ruși în Ucraina? Jurnaliștii străini au intrat în posesia unui document intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud”.

Cu ajutorul acestuia au putut fi identificați toți cei implicați în dezvoltarea scenariului de înființare a unei „Rusii de Sud”, toți provenind din rândul conducerii partidului Rusia Unită, aflat la putere în acest stat. Data creării manifestului este 16 aprilie. În această lună, documentul a fost trimis în mai multe cercuri de conducere din Federația Rusă.

Planurile Rusiei cu privire la teritoriile ocupate din Ucraina

Documentul intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud” prevede, în prima parte, explicații potrivit cărora statul ucrainean, după răsturnarea „președintelui ales în mod legitim” în anul 2014, „și-a pierdut legitimitatea în cadrul URSS”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca răspuns la teroarea și la impunerea totalitară a ideologiei nazismului și a banderolei de către fostul stat al Ucrainei, noi, în persoana Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile noastre mâini și înființăm un nou stat al Rusiei de Sud”, se arată în manifestul documentat de Radio Liberty.

În document se mai precizează că așa-numita „Rusia de Sud” este „succesoarea” Kievan Novgorodului, a Sichului Zaporojian, a așa-numitei „Noua Rusie a Ecaterinei cea Mare” și a URSS.

Sursă: Captură/ Radio Liberty

Scopul „Rusiei de Sud”. Limba ucraineană va deveni dialect

„Ne construim statul pe baza înțelegerii înrudirii istorice și genetice și a unității poporului rus triplu, ucrainenilor, bielorușilor și rușilor, a prieteniei frățești și a asistenței reciproce”, subliniază autorii manifestului.

Ortodoxia este numită „fundamentul culturii și identității noastre”, în timp ce limba ucraineană este numită „dialect”.

„Recunoaștem limba rusă, precum și dialectul ucrainean, ca limbă maternă și limbă de comunicare interetnică, în condiții de egalitate a tuturor limbilor și naționalităților” , se arată în text.

Scopul principal al „Rusiei de Sud”, spun autorii, este „realizarea și protejarea păcii, eradicarea completă a nazismului și a banderolei”. Aceștia anunță, de asemenea, și un „referendum la nivel național”.

„Recunoaștem libertatea și dreptul de a exprima voința poporului din Crimeea, recunoaștem alegerea Donbassului. Statul Rusiei de Sud va exista și va acționa și după perioada de tranziție pe baza voinței universale, deschisă observatorilor din toate țările, a voinței poporului printr-un referendum”, se arată în textul manifestului.

În același timp, documentul nu precizează în ce teritorii ale Ucrainei se intenționează să formeze „Rusia de Sud”.

Autorul „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud”

Informațiile din documentul intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud” au ajutat la identificarea autorului probabil - Romanov Roman Nikolaevici - și a datei de creare a acestuia - 16 aprilie. O persoană cu acest nume este într-adevăr direct legată de partidul pro-Putin aflat la putere în Rusia.

Sursă: Captură/ Radio Liberty

Roman Mykolayovych Romanov este vicepreședintele Comitetului Executiv Central al Rusiei Unite. A absolvit facultatea istorică a Universității Pedagogice din Tomsk, unde a predat ulterior. De asemenea, el conduce Școala superioară de partid Rusia Unită.

Potrivit surselor Radio Liberty din cadrul organelor de drept, acest manifest a trecut deja din mână în mână. Inițial, a fost primit de Andrei Turchak , prim-vicepreședinte al Federației Adunării Federale a Federației Ruse. El este, de asemenea, secretarul consiliului general al partidului Rusia Unită.

Sursă: Captură/ Radio Liberty

În luna martie, Turchak a intrat sub incidența sancțiunilor britanice. El însuși a luat inițiativa de a-i urmări în justiție pe cei care aplică sancțiuni antirusești în interiorul Rusiei.

Ulterior, potrivit jurnaliștilor, Turchak a transmis acest manifest unui alt membru, Dmitri Gryzlov , un consilier al omului de afaceri rus sancționat Konstantin Malofeev - care este numit în mass-media „sponsor al războiului din Donbass”.

Sursă: Captură/ Radio Liberty

Konstantin Malofeev a devenit celebru în Ucraina în 2014, pe fondul ocupării Crimeei și al războiului din estul Ucrainei. Structurile lui Malofeev, în special, au finanțat separatiștii din Crimeea și Donbas, iar fostul subordonat al lui Malofeev, Igor Strelkov (Girkin), a devenit cel mai faimos comandant de teren al grupului DNR. În august 2014, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei l-a declarat căutat. Din 2014, Konstantin Malofeev, care deține postul de televiziune Constantinopol, se află, de asemenea, pe lista de sancțiuni a UE și a SUA.

Potrivit unui caz deschis de Direcția principală a Departamentului principal de anchetă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Ministerul rus al Apărării, condus de Shoigu, a format grupuri armate ilegale care au preluat puterea, au atacat unități ale Forțelor Armate și ale Gărzii Naționale, provocând numeroase victime.

Potrivit anchetei, Malofeev a contribuit financiar și organizatoric la acest lucru.

Sursă: Captură/ Radio Liberty

Sursa citată nu au reușit încă să-i contacteze pe autorul manifestului Roman Romanov și pe vicepreședintele Adunării Federale a Rusiei Andrei Turchak. Omul de afaceri Konstantin Malofeev, auzind întrebarea unui jurnalist despre „Manifestul Rusiei de Sud”, a declarat că nu comunică cu jurnaliștii și a închis telefonul.

Anterior, s-a aflat despre încercările de a organiza un pseudo-referendum în regiunea Herson. Gennady Laguta, șeful administrației militare regionale din Herson, a vorbit pentru Radio Svoboda despre pregătirea și desfășurarea acestuia.

„Din nefericire, au existat zvonuri că ocupanții pregătesc ceva pentru primele zile ale lunii mai: fie un referendum, fie orice altceva pentru a-l numi... Nu pot decât să comentez astfel: întreaga regiune Herson așteaptă eliberarea, este ucraineană. Vrea să trăiască într-o Ucraină unită, pașnică, glorioasă, unită”, a declarat Laguta.

Ulterior, primarul din Kherson, Igor Kolykhayev, a declarat că ocupanții ruși au ocupat clădirea Consiliului Local din Herson, din cauza căreia primăria și-a suspendat activitatea. Invadatorii au îndepărtat steagul ucrainean de pe clădire.