România s-a calificat direct la Cupa Mondială de Rugby. Spania a fost penalizată cu zece puncte

România s-a calificat direct la Cupa Mondială de Rugby. Spania a fost penalizată cu zece puncte

Stejarii vor juca la Cupa Mondială din Franța din 2023 după ce au urcat pe locul 2 în Rugby Europe Championship care asigură calificarea directă. Spania a fost penalizată cu zece puncte deoarece a folosit, în două meciuri, un jucător care nu avea dreptul să intre pe teren.

Naţionala de rugby a României a obţinut calificarea directă la Cupa Mondială 2023 din Franţa după ce Spania a fost descalificată din cauza folosirii unui jucător ineligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-2022, au anunţat joi federaţia spaniolă de profil şi World Rugby, informează Reuters.

Spania a fost penalizată

Descalificarea Spaniei înseamnă că România se va califica direct la Cupa Mondială, iar Portugalia va juca într-un turneu de recalificare. Spania s-a calificat la Cupa Mondială pentru prima oară din 1999 după ce a învins cu 33-28 Portugalia în luna martie și a încheiat pe locul 2 Rugby Europe Championship.

Ancheta împotriva Spaniei a fost demarată de World Rugby în urma unei plângeri depuse de România, care a ratat calificarea directă după ce a terminat  pe locul 3. Potrivit unor surse citate de Reuters, jucătorul Gavin Van den Berg, care este de origine sud-africană, a falsificat data intrării sale în Spania pentru a îndeplini cerinţele de eligibilitate. Pe primul loc în Rugby Europa Championship a terminat Georgia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spania a fost amendată cu 25.000 de lire şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg, astfel încât a ratat calificarea.

România salută decizia

Federația Română de Rugby a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate. Aceste sancțiuni au fost impuse ca urmare a deciziei unei Comisii Independente numite de forul mondial.

„Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunțată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franța 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente și putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi vești vom coopera cu toate părțile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani și către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache.

În cadrul procedurilor, Federația Română de Rugby a fost reprezentată de societățile de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer (avocați Rhodri Thomas și Felix Schaaf) și Țuca Zbârcea & Asociații (avocați Cornel Popa și Dan Cristea).