Romania ramane pe harta investitorilor straini

Romania ramane pe harta investitorilor straini

Antreprenorii sunt incantati de oportunitatile care li se deschid pe piata autohtona.

Romania ramane pe harta investitorilor straini. Investitiile straine directe in tara noastra vor fi in medie de 5,3 miliarde de euro in urmatorii doi ani, afirma Fabio Mucci, economist in cadrul Biroului de cercetare a tarilor din Europa Centrala si de Est ale UniCredit.

Fata de anul trecut, cand nivelul acestora s-a ridicat la 8,7 miliarde, in 2007, acestea vor fi mai mici. Dar suma este inca "uriasa". Economistul-sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Debora Revoltella, afirma ca forta de munca bine educata, relativ ieftina ramane unul dintre factorii principali de atragere a investitiilor straine directe.

EVZ: Care sunt principalii factori ce atrag investitiile straine in tarile din Europa Centrala si de Est?

Debora Revoltella: In primul rand, calitatea fortei de munca, ce este destul de bine educata. Forta de munca este unul dintre factorii-cheie ai atractivitatii regiunii. Procesul de privatizare este oarecum finalizat in regiune. In mod cert, pentru Bulgaria si Romania, care sunt noi membre ale UE, vedem un impact asupra investitiilor straine directe. Si cred ca este important mediul de afaceri.

Am facut interviuri cu antreprenori din Italia, Austria, Germania in Bulgaria, Romania, Croatia. Studiul nu este inca finalizat, va fi gata in cateva luni. Unul dintre lucrurile pe care antreprenorii le spuneau erau ca marile diferente pe care le gasesti in mediul de afaceri sunt oportunitatile de crestere, dinamismul.

Un antreprenor italian spunea: "Un moment in care economia mergea bine a fost in Italia in anii ‘60. Am avut mari oportunitati atunci. Ce am facut cu compania mea in Italia in anii ‘60 pot sa fac in Romania acum: vad oportunitatile, ca tara creste, vad ca daca am o idee buna o pot realiza si pot sa scot bani din ea". Cred ca sunt lucrurile bune pentru aceste tari. Si apoi, faptul ca pentru investitorii mari sunteti pe piata europeana.

Ce cred antreprenorii despre mediul de afaceri din Romania?

Fabio Mucci: Ei afirma ca mediul de afaceri s-a imbunatatit puternic in ultimii ani, au fost imbunatatiri in procedurile birocratice pentru a incepe o afacere. Dupa intrarea in UE, exista un stimul puternic ce vine din apartenenta la o piata larga paneuropeana. Toate lucrurile s-au miscat in directia buna.

Pe de alta parte, sunt inca puncte negative...

F.M.: Este o competitie puternica pentru oameni cu calificari ridicate. Sunt cativa oameni pe piata, si asta impinge in sus salariile.

Manageri?

F.M.: Da, manageri. In cateva domenii anume.

Cum vedeti evolutia investitiilor straine directe?

F.M.: Anul trecut a fost special datorita privatizarii BCR care a adus peste doua miliarde de euro. In acest an inca ne asteptam la intrari uriase venind din investitiile green field si din partea noilor investitori care vin in Romania. In urmatorii doi ani, apreciem ca investitiile straine directe se vor stabiliza, in medie, in jurul valorii de 5,3 miliarde de euro.

Deci economistii care sustin ca investitiile vor scadea nu au dreptate?

F.M.: As spune ca anul trecut a fost exceptional datorita acestor intrari mari din privatizare. Cifrele finale nu au fost comunicate inca, dar noi anticipam investitii straine directe de 8,7 miliarde de euro pentru 2006. Daca scadem din acestea cele 2,2 miliarde de euro aferente privatizarii BCR, atunci vedem ca si noi anticipam un declin al intrarilor, dar suma este inca uriasa.

In ce sectoare anticipati cele mai multe proiecte green field?

F.M.: In mod cert in infrastructura, constructii. Sunt cateva proiecte in domeniul strazilor si autostrazilor, in sectorul energetic.

CV

Debora Revoltella Economistul-sef pentru Europa Centrala si de Est al grupului Unicredit, Debora Revoltella, coordoneaza intreaga retea de birouri de cercetare ale grupului din aceasta regiune. Revoltella are un masterat in economie de la Universitatea Bocconi si este doctor in economie al Universitatii din Ancona. Fabio Mucci Economist in cadrul Biroului de cercetare al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est din Milano, Fabio Mucci are un masterat in economie obtinut la Universitatea Bocconi.

Cercetarile sale sunt concentrate pe evolutia sistemelor financiare in tarile din Europa Centrala si de Est, rolul si impactul grupurilor bancare internationale in regiune, comportamentul financiar al gospodariilor si de aspecte referitoare la extinderea UE. El a fost implicat intr-un proiect dezvoltat cu OECD referitor la noile tari membre UE.

Ne puteți urmări și pe Google News