Invitatul lui Robert Turcescu a explicat că situația de calamitate naturală în care se află România se datorează în primul rând lipsei de educație de mediu. „Ține de respectul de sine. Urmările o să fie și peste 3-4 generații. Respectul îl găsim la băștinașii „necivilizați” din Amazon”.

Prioritatea ar fi, în opinia șefului Gărzii de mediu, „să te confrunți cu realitatea. Mințim în cifre ca pe vremea lui Ceaușescu”.

Sper să putem amenda primarul, nu să suporte cetățeanul amenda

Scandalul gunoaielor de la Sectorul 1 este unul general în toată țara. Principala cauză este aceea că autoritățile nu au capacitate de sortare.

Oficialul, care a amendat Primăria Sectorului 1, speră ca în viitorul apropiat să poată amenda personal primarul, astfel încât cetățenii să nu mai suporte amenda respectivă din taxe și impozite. „Mințim cetățeanul. Amendezi primăria, nu cetățeanul. Sper să putem amenda și primarul. Clasa politică a zis că e ok să plătești din contribuții de unde nu se vede. Majoritatea primarilor nu au o strategie pe termen lung pe deșeuri”, a explicat Octavian Berceanu.

„În România există o mafie a deșeurilor cu guler foarte alb”

O situație foarte gravă o reprezintă gropile de gunoi ilegale, pentru care trebuie să faci evaluări de mediu și alte proceduri cu costuri enorme. O altă problemă este amploarea mafiei deșeurilor și conexiunea cu mafia europeană.

deseuri Navodari Octavian Berceanu
„Va veni un val de deșeuri mai mult decât la sectorul 1 pentru că nu mai avem unde depozita. În România există o mafie a deșeurilor cu guler foarte alb. E compusă din politicieni, cei care le facilitează contracte în teritoriu, primari”, a avertizat Berceanu.

De ce pute aerul și ce soluții avem

Oficialul a adus în discuție și numeroasele cazuri de ardere a deșeurilor, în special în apropierea Capitalei, dar și în țară. „E o problemă socială. Am mers de 20 de ori să le explic oamenilor (n.r.- din Sintești). Nu am găsit politicieni care să vină la ei. Dacă nu vom face management de criză nu o vom face niciodată”, a opinat Octavian Berceanu.

O soluție ar fi dezvoltarea unor platforme de sortare, care să reintegreze materialele recuperate în economia circulară, dar și apariția unor „politicieni isteți, chiar vizionari”. Aerul pe care îl respirăm e foarte prost, a avertizat oficialul.