România, o înfrângere misterioasă la Campionatul European. Când au fost suspectați de blat, „tricolorii”

România, o înfrângere misterioasă la Campionatul European. Când au fost suspectați de blat, „tricolorii”Generația de Aur, Hagi, Dumitrescu și Popescu Sursa foto. EVZ

România joacă un meci crucial, mâine, de la ora 19.00, împotriva Slovaciei. Este ultima etapă din faza grupelor și jocul a fost anticipat de calcule și polemici.

Mulți anticipează că rezultatul final va fi de egalitate, convenabil ambelor naționale. Un dolce far niente, timp de 90 de minute, care să califice ambele echipe în „optimi”. Alții pronostichează că meciul va fi unul „pe bune”.

România, o înfrângere controversată cu Spania, la Euro 1996

România a avut un meci despre care s-a discutat foarte mult, la câțiva ani distanță de la disputarea lui. Tot la un Campionat European, cel găzduit de Anglia, în 1996. La acea vreme, nu la acea competiție, strălucea ceea ce avea să fie botezată „Generația de Aur”. Care a făcut un turneu prost în Albion. „Tricolorii” pierduseră cu Franța și Bulgaria, ambele meciuri cu 0-1 și intraseră deja în vacanță înaintea confruntării cu Spania.

Pentru că nu mai aveau șanse de calificare în „sferturi”. Ibericii au câștigat, la Leeds, cu 2-1. Au marcat prin Javier Manjarin (10), Florin Răducioiu a egalat în minutul 30, iar lovitura decisivă i-a aparținut lui Guillermo Amor (84).

Bulgarii au avut de pierdut

Spania a mers mai departe, în faza eliminatorie, România a plecat acasă, împreună cu Bulgaria. Trupa lui Hristo Stoicikov ar fi avut nevoie de ajutorul „tricolorilor”, pentru a-i bloca pe spanioli. Ajutor ce nu a venit. Au fost două scenarii care au alimentat, de-a lungul vremii, ideea că românii nu s-au omorât cu firea.

Primul a fost legat de o răzbunare. În toamna anului 1991, România ratase calificarea la Euro 1992. După o remiză la Sofia, cu Bulgaria, scor 1-1. Și despre acel mult s-a vorbit foarte mult și s-a spus că trupa adversă a fost ruptă în două. Cu jucători care nu au evoluat și adevăratul potențial și cu alții care au jucat fără menajamente. Revenind în 1996, la acea vreme, mulți fotbaliști români evoluau în Spania. Hagi avea să plece în acea vară de la Barcelona la Galatasaray, Gică Popescu juca pe „Camp Nou” și era coleg cu mai mulți internaționali iberici.

Florin Răducioiu

Sursa foto: Florin Răducioiu / Facebook

Acel meci a fost ultimul jucat de Florin Răducioiu în tricoul naționalei, la doar 26 de ani.

„Nu vreau să fac declarații care pot avea repercusiuni asupra mea. Nu comentez. Și ăsta e un răspuns. Mi s-a părut că apărarea noastră era total dezorientată și nu știa pe cine să marcheze, era haos. Echipa era neatentă și asta m-a pus pe gânduri”, avea să spună Răducioiu despre acea partidă.