Evenimentul Zilei > Politica > România lui Doi și un sfert! Jocul „Vulpii” și victoria dubioasă a lui Cioloș. „Partidul securiștilor francezi a furat partidul securiștilor români”. VIDEO
VIDEO

România lui Doi și un sfert! Jocul „Vulpii” și victoria dubioasă a lui Cioloș. „Partidul securiștilor francezi a furat partidul securiștilor români”. VIDEO

Victoria lui Dacian Cioloș pentru șefia USR PLUS provoacă multă vâlvă, mai ales că pornea cu șansa a doua în fața lui Dan Barna. Invitații lui Mirel Palada în arena EVZ Play de luni au explicat ce rol are Virgil Ardelean alias Vulpea, fostul șef al temutei Doi și un sfert, în acest joc al puterii. Unchiul liderului Renew Europe nu e străin, de altfel, nici de legătura strânsă dintre nepotul său și președintele francez Emmanuel Macron. Însă și Viktor Orban are o mare miză.

Suntem amanetați, a fost concluzia sociologului Mirel Palada și a invitaților săi, care au subliniat că reușita suspectă a lui Dacian Cioloș are toate șansele să fi fost decisă la Bruxelles.

Palada: Serviciile au făcut asta. E consecința unei negocieri cu Macron

Jurnalistul clujean Octavian Hoandră a pus victoria lui Cioloș într-un context al mediocrității care caracterizează întreaga noastră clasă politică. „Știm de la Hannah Arendt că răul e banal, răul este însă și mediocritatea. Suntem un popor de mediocri. Cineva a vrut să ne vândă. Dacă Cioloș a câștigat un partid, un mega-mediocru dar securist, înseamnă că s-a tranzacționat cu Bruxelles. Vom fi conduși de băieții care au susținut egalitatea de gen. Vorbim de un stat eșuati”.

În opinia lui Mirel Palada, „ce se întâmplă acum va fi și în anii care urmează. Serviciile au făcut asta, e consecința unei negocieri cu Macron. Victoria lui Cioloș cam pute. Vom avea o tensiune puternică în USR între cele două facțiuni”.

Alexa: Se formează gruparea băieților de la Sălaj. Vom avea din nou guvernul zero al lui Cioloș

Un alt cunoscut jurnalist clujean, Liviu Alexa, a atras atenția înspre legătura dintre Macron, Cioloș și jocurile Ungariei prin Viktor Orban. „Ungurii vin spre Ardeal în primul rând prin investiții. Partidul securiștilor francezi a furat partidul securiștilor români. Cioloș va avea mari probleme să-și impună agenda.

Generalul Virgil Ardelean, fostul șef al DGPI

Se formează o nouă grupare a băieților de la Sălaj după gruparea de la Cluj. Virgil Ardelean face partide și filiale, e implicat maxim în negocierile pentru impunerea lui Cioloș. Vom avea din nou guvernul zero al lui Cioloș”, a punctat Liviu Alexa.

Ungaria aruncă Transilvaniei o momeală lentă

Octavian Hoandră a admis, de la firul ierbii, că transilvănenii îi invidiază foarte mult pe unguri, poziție care ar putea fi chiar o soluție contra planurilor lui Macron și omului său în România, Dacian Cioloș. „Ardelenii se vor întoarce cu fața spre Ungaria. Planul Ungariei de a investi miliarde în economia Transilvaniei îi va face să întoarcă ochii spre Ungaria. Planul lui Macron și Cioloș se va opri în atitudinea transilvănenilor”.

„E o momeală lentă pe care Ungaria o aruncă Transilvaniei. Dacă Viktor Orban duce autostrada până la Cluj s-a terminat”, a remarcat moderatorul emisiunii, completat de Hoandră: „De aici vin banii. Viktor Orban vine săptămânal și bea cafea cu prietenii lui de la Cluj (…) Or să se bată pentru România Cioloș cu Viktor Orban”.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici: