Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș vrea partid după modelul Macron
Cioloș vrea partid după modelul Macron

Cioloș vrea partid după modelul Macron

Dacian Cioloș are în plan transformarea Platformei România 100 într-o formațiune politică copiată după En Marche!, o entitate între partid și mișcare cetățenească.

Proiectul fostului premier tehnocrat va fi unul care va prinde contur peste câteva luni, maximum un an, au spus, pentru EVZ, surse apropiate lui Cioloș.

La sfârșitul lunii trecute, Dacian Cioloș a anunțat că se pregătește de viitoare alegeri. Întrebat de un comentator pe Facebook dacă are soluții pentru a lupta cu clasa politică, fostul prim-ministru a răspuns: „Avem. Și le pregătim pentru viitoarele alegeri atât cu oameni care au experiența guvernării (chiar dacă a fost scurtă) cât și cu cei care decid să nu mai stea pe margine și să aștepte. La asta lucrăm acum. Însă un om singur nu e suficient ca «să se bată cu ăștia» cum spuneți. Pentru că nu cred că mai trebuie să ne batem cu alții ci cu propria indiferență. Nu vreau să arăt cu degetul spre nimeni (sau poate doar spre mine însumi) dar cred că prezența «ăstora» în prim plan e direct proporțională indiferența celor mulți care știu vor dar ezită. Eu primul”.

„O decizie neinspirată”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut mai multe comentarii în ultimele zile care-l vizează direct pe Dacian Cioloș. El a spus că „ar fi o decizie neinspirată” ca fostul premier să construiască un partid „pe dreapta sau mă rog în zona ne-PSD”, pentru că asta ar cauza „o fărâmiţare suplimentară” pe scena politică.

Foto: Ludovic Orban aruncă în continuare vina pe Dacian Cioloș pentru pierderea alegerilor parlamentare

FOTO: EVZ

Îngrijorările PNL

Chiar dacă oficial, Ludovic Orban a afirmat că nu crede că noul partid al lui Cioloș ar lua voturi de la PNL, surse liberale au spus pentru EVZ că de fapt există o îngrijorare. De aceea, Orban a declarat în ultimele zile că are o comunicare cu Cioloș, că se află în „relații normale” cu acesta și i-a făcut din nou invitația de a se înscrie în PNL, au explicat sursele EVZ. În realitate, liberalii continuă să îi reproșeze fostului premier eșecul din campania electorală la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

„Asta a fost una din marile probleme ale PNL. Noi adoptasem un program de guvernare la Pitești, unul pe care nu l-am putut folosi pentru că, desemnându- l candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș, noi a trebuit să defilăm cu «Platforma 100», care nu este un program de guvernare, ci o sumă de enunţuri cu caracter general”, a spus, Orban, la Europa FM.

Guvernul din umbră

Liberalii au decis, ieri, să reactiveze comisiile de specialitate ale PNL, „astfel încât ele să devină active pe perioada verii și până la sfârșitul verii să avem reactualizate toate programele sectoriale”, a anunțat Orban. El a spus că scopul acestora este a monitoriza activitatea Guvernului Tudose, care are abilitatea să emită ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare. Surse din PNL au spus EVZ că aceste comisii „nu vor fi conduse de vicepreședinții și primvicepreședinții PNL, ci de alți liberali”.