România lucrului bine făcut. Singurul cartier din București cu 11 străzi și nici o școală

România lucrului bine făcut. Singurul cartier din București cu 11 străzi și nici o școalăSursa foto: Arhiva EvZ

Separat de problemele uzuale din București, ca traficul aglomerat, lipsa locurilor de parcare și așa mai departe, Capitala adăpostește un cartier care pare că au rămas blocat în timp. Chiar dacă suntem în secolul vitezei.

Cartierul din București blocat în timp

Cartierul de care amintim a fost ridicat pe peninsulă și este despărțit de restul municipilui. Rezidenții sunt cu precădere pescari. Ostrov are doar 11 străzi, toate sunt denumite după diferitele specii de pești: Crapului, Ştiucii, Obleţilor, Ciortanului, Scoicilor, Mrenei, Plăticii, Roşioarei, Bibanului, Linului şi Albişoarei.

În cartierul Ostrov, aflat pe cursul lacului Fundeni, se poate ajunge doar după ce traversezi un pod lung de 15 metri. Ar mai fi o cale de acces, dinspre Fundeni, dar drumul este impracticabil, spre nemulțumirea rezidenților.

Trist este faptul că în caz de urgențe, locuitorii din Ostrov nu se pot baza pe intervenția echipajelor de salvare. Nici autoturismele și nici ambulanțle nu pot intra în această zonă. Un locuitor care-și duce veacul în cartierul Ostrov de peste 30 de ani a explicat cum arată viața în zona respectivă.

Cartierul Ostrov din București

Sursa foto: selectnews.ro

Cum arată viața în Ostrov

„Nu e mult de mers până la farmacie, nici până la poliţie, doar trecem podul şi dăm în Şoseaua Pantelimon. Acolo ne ducem şi copiii la şcoală  pentru că la noi în cartier nu avem niciuna. Avem destulă linişte. Nu e niciun semafor în tot cartierul, nu există nici autobuze, aşa că nu bucurăm de mai multă linişte decât restul bucureştenilor”, a spus Marian Costache.

Cartierul Ostrov din București a fost inițial un sat pescăresc. Casele rezidenților sunt ridicate din chirpici și peticite cu lut. Oamenii încă se încălzesc cu sobe cu lemn. Deși, suntem în secolul vitezei, Ostrov a rămas blocat în timp. Principala îndeletnicire a rămas în continuare pescuitul.

Cartierul Ostrov din București

Sursa foto: Arhiva EvZ

 Cartierul din București fără nici o școală

„În Ostrov toată lumea dă la pește, de la piciul de cinci ani, la babele căndelărese. Mare noroc am avut de la Dumnezeu cu balta asta. Pentru noi este vaca și pâinea săracului. Bătrânii ne-au lăsat învățătură despre un duh al bălții.

Unul Zdravete, care trebuie îmbunat, dacă vrei să ai spor la năvod. Mai cu seamă în prohibiție ne temem de el, mai dihai ca de controalele de la poliție. Zdravete ăsta parcă știe când își depun peștii icrele. S-au înecat mulți încercând să prindă pește atuncea”, a declarat un alt locuitor din Ostrov.

Populația cartierului este destul de redusă. În ciuda condițiilor de trai destul de limitate, numărul rezindenților din Ostrov a crescut după anul 1990, dar nu cu mult. Doar câteva familii s-au mutat după Revoluție. Singura școală construită în timpul comunismului nu mai este activă. Elevii sunt nevoiți să facă naveta la școlile din zona Morarilor, potrivit Adevarul.

Ne puteți urmări și pe Google News