România, în topul țărilor care poluează masiv pe plan european. Capitolul la care țara noastră stă catastrofal

România, în topul țărilor care poluează masiv pe plan european. Capitolul la care țara noastră stă catastrofal Sursa: arhiva EVZ

A fost emis un raport ce a fost întocmit la nivel continental. Acesta analizează gradul și factorii de poluare pentru statele europene și arată despre România faptul că contribuie din plin la această problemă.

La capitolul poluare, România se află pe primele locuri în Europa. După cum arată un raport întocmit de Agenția Europeană de Mediu (EEA), emisiile rezultate din traficul rutier și încălzirea locuințelor sunt principalii vinovați pentru încălcarea standardelor de calitate a aerului stabilite de Uniunea Europeană (UE).

Poluarea, o mare problemă la nivel continental, România este în top din cauza centralelor de apartament

Pe primul loc la capitolul poluare se află traficul rutier. Din cauza căruia se produc emisiile de dioxid de azot din aer, în timp ce încălzirea locuințelor a fost cauza majorității excesului de particule între 2014 și 2020.

În această perioadă, 944 de planuri de calitate a aerului au fost raportate la EEA, conform raportului „Managementul calității aerului în Europa”, majoritatea s-au concentrat pe reducerea nivelului de dioxid de azot (NO2) și a particulelor cu diametrul egal sau mai mic de 10 µm (PM10).

Ne puteți urmări și pe Google News

PM10 sunt particule solide sau lichide de praf, cenușă, funingine, particule metalice, ciment sau polen, dispersate în atmosferă, al căror diametru variază între 2,5 și 10 micrometri (µm).

Traficul rutier este cea mai mare problemă la capitolul poluare pe „Bătrânul Continent”

Țările care fac parte din Uniunea Europeană (UE) sunt obligate să stabilească planuri de calitate a aerului pentru a reduce poluarea aerului în zonele în care standardele UE de calitate a aerului sunt depășite și pentru a proteja sănătatea publică și ecosistemele.

Și România se află printre țările în care există un grad mare al poluării din cauza încălzirii casnice. La noi s-a depășit standardul de PM10, la fel cum s-a întâmplat și în Croația, Cipru, Bulgaria, Italia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Traficul rutier reprezintă o mare sursă de poluare a aerului în Europa de Vest și de Nord. Austria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Portugalia și Regatul Unit au raportat că traficul rutier a fost singura sursă a acestor depășiri.

La capitolul măsurilor adoptate pentru reducerea emisiilor în cadrul planurilor de calitate a aerului, două treimi s-au concentrat pe reducerea emisiilor de oxizi de azot în sectorul transporturilor, în timp ce doar 12% s-au concentrat pe încălzirea locuințelor și 4% pe sectorul agricol, ultimele două fiind surse importante de particule.