Oferta politicienilor pentru români: O lume nebună, nebună în care refuzăm să fim fericiți!
- Simona Ionescu
- 17 februarie 2022, 13:51
În ultima săptămână, parcă mai mult ca niciodată, nebunești acțiuni și decizii ale politicienilor au picat peste popoarele lumii. În plină criză economică, energetică, cu pandemia pe noi și cu intervenții alarmante că începe războiul, politicienii par a ne arunca într-o comedie burlescă.
Haos e în toată lumea pentru că guvernele, fie nu au găsit soluții ca să rezolve situații critice, fie au urmat planuri dinainte convenite la nivel planetar.
În România ultimei săptămâni, s-a aglomerat un noian de știri care ne-a pus capac. Unii dintre noi au fost marcați, alții au râs și au făcut bancuri ca să detensioneze perspectiva unei nebuneli, dar cam toți au înjurat copios. Evident, pe politicienii noștri, care zi de zi vin cu oferte de spectacol mediatic. Și ne mint cu nonșalanță ba că ni se redau libertățile, ba că economia e în creștere, că să nu ne mai speriem de facturile la gaz și energie fiindcă s-au găsit soluții, că vin pensii mai mari și salarii, din toamnă, că insectele introduse în meniu vor rezolva criza alimentară...și multe altele.
Am depășit senzația. Am convingerea că aleșii țării au tot repetat că sunt buni, că muncesc și găsesc soluții ca să ne facă viața mai bună, încât ajung și ei să creadă.
Ne-au tot bătut la cap, prin studiourile tuturor televiziunilor, că liberalizarea prețurilor la energie va duce la o scădere a lor. Plâng oamenii în reportajele tv, cu facturile în mână, pe care sunt tipărite sume colosale, de mii de lei. Un amărât, fără niciun venit și care nu a interesat nici rudele, nici pe cineva de la Asistența socială, s-a spânzurat. Ultimul lui mesaj a fost scris pe plicul cu factura: „N-am bani”.
Or fi dormit bine miniștrii răspunzători de explozia prețurilor și care, în afară de a atenționa, încă de anul trecut, că ne vor lovi scumpirile la gaze și electricitate, n-au făcut nimic? Mă gândesc, în primul rând, la ministrul Dan Vîlceanu, șef la Finanțe în guvernul Cîțu, acum ministru al Fondurilor Europene, în guvernul Ciucă.
Anul trecut, când era la Finanțe, ne spunea că vine urgia prețurilor în sectorul energetic. Ne căina și ne promitea rezolvare. Doar că, așa cum am scris și la vremea aceea, mama lui și el făceau, de ani buni, afaceri cu Complexul Energetic Oltenia. Chiar și în 2020, anul debutului pandemiei, când Complexul Energetic Oltenia a avut o pierdere de 934 de milioane de lei, firma familiei Vîlceanu a avut un profit de 1,7 milioane de lei.
În declarația de interese din iunie 2021 a lui Dan Vîlceanu apar 19 contracte cu CEO Oltenia și unul cu CET Govora, o altă companie cu pierderi de 97 milioane lei în 2020. Dan Vîlceanu este acţionar la o societate din Rovinari - SC Rominex Mining Engineering. Mai pe scurt, contractele cu statul par „fără număr, fără număr” pentru familia Vîlceanu. Nu vor îngheța de frig în vilele lor și nici nu vor închide televizoarele ca să facă economie la electricitate. Acum, de la cârma Ministerului Fondurilor Europene, Vîlceanu implementează noua pandemie energetică ce a cuprins continentul.
O altă știre care ne-a fost servită, tot din categoria „nenorocirilor”, se referă la criza alimentară. Știm că agricultura noastră a fost pusă în genunchi, că țăranii au ajuns o bătaie de joc pentru munca depusă, și că unii decidenți se îmbogățesc din importurile de legume, fructe, carne, brânzeturi.
Vor reuși politicienii să-i convingă pe români să mănânce greieri sau viermi de făină, după ce i-au bombardat cu știri despre carnea de pui care mustește de antibiotice și, o fi ea ieftină, dar e periculoasă? De coca congelată pentru pâine nu zic nimic, se laudă că exportăm grâul.
N-aveți rușine și nici apăsări de conștiință, domnilor politicieni, atunci când ne serviți același scenariu și aceleași temeri ca în anii 2014-2015! Și atunci s-a tot anunțat o criză energetică. Cred că nu a fost dusă până la capăt, pentru că Europa nu avea încă o strategie stabilită.
Ni s-a fluturat și atunci ideea că pacea mondială e în pericol, că s-ar putea să ne lovească războiul, izbucnit în Ucraina și Transnistria, aproape de granițele României. Că vor veni imigranții peste noi. Parcă trebuia frica sădită în popor ca, la un moment dat, să se simtă salvat de aleșii neamului. Și să nu mai vadă prea clar cum copiii își găsesc refugiu în droguri, în alcool, în jocuri de noroc. Sau cum educația e din ce în ce mai precară, iar spitalele sunt la pământ.
Acum, după 6-7 ani, de făcut mai nimic, ni se spune că avem cea mai mare creștere economică din Europa, chiar în timp de pandemie, și suntem invidiați de alte state. Când auzi asta, te întrebi: Oare suntem proști sau nesimțiți de nu realizăm că suntem pe val, că trăim mai bine? Ni s-a atrofiat simțul fericirii sau ce? Nu înțelegem că miniștrii care vin la televizor și ne spun că nu sunt bani de pensie, nu sunt bani de măriri de salarii, nu sunt bani pentru sănătate sau pentru subvenții, fac mișto, de fapt, de colegii din Opoziție?
Bineînțeles că e o exagerare a mea, dar în această lume nebună, nebună, pe care ne-o servesc, oferta venită de la Stat s-ar putea termina într-o zi cu niște „legături” de oțel ca la DNA. Pentru că nu pot să închei lista știrilor de săptămâna trecută, fără să vă aduc aminte că vaccinurile Covid au expirat în depozite. România trebuie să distrugă acum aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca pentru care s-au plătit bani grei. Va fi nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru asta. Chiar nu a trecut nimănui prin cap să doneze din timp aceste doze unor țări sărace?
Să ne cânte Loredana și cei 10 maneliști „Feri-feri-fericire”, poate ne scoate din depresie și simțim cum ne ia valul optimismului!