HOROSCOP   Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan.

Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Dezlegare la ulei și vin. Nimic, dar nimic în ”Kalendar”.

 

Iată, încă o informație de la UE:

 

 

”Comisia Europeană – Comunicat de Presă

Bruxelles, 20 iunie 2017

Performanțele în materie de inovare din UE de anul trecut au continuat să crească în pofida progreselor relativ inegale observate în Europa.

Aceasta este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat astăzi de Comisia Europeană. În ansamblu, performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit în 15 țări, deși există diferențe mari între aceste state membre. Suedia rămâne lider în materie de inovare, în timp ce Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria și Regatul Unit sunt inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Într-o perspectivă globală, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, dar Coreea de Sud și Japonia se mențin în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Industria din UE continuă să inoveze, dar suntem încă în urma liderilor mondiali în materie de inovare. Într-o perioadă de globalizare și de evoluții tehnologice rapide, inovările rămân esențiale pentru prosperitatea economiei europene în ansamblu și pentru cea a cetățenilor noștri. Inițiativa Comisiei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora și Noua agendă pentru competențe vor urmări să îmbunătățească în continuare un ecosistem favorabil inovării.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăți performanțele în materie de cercetare și inovare. Din acest motiv, suntem în curs de consolidare a sprijinului acordat inovatorilor revoluționari prin intermediul Consiliului european al inovării, o inițiativă-pilot pusă în aplicare în temeiul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE.”

Graficul 1

Tabloul de bord european privind inovarea 2017 – clasamentul pe țări
Axa Y: performanțele în materie de inovare în 2016 (coloanele colorate), 2015 (liniuțele orizontale) și 2010 (coloanele de culoare gri) în raport cu media UE în 2010 – agregate din 27 de indicatori
Axa X: țările din UE

Tabloul de bord european privind inovarea 2017, care este însoțit, de asemenea, de tabloul de bord regional privind inovarea, arată că:

  • Suedia este din nou lider în domeniul inovării, urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit – lider în materie de inovare pentru prima dată – și Germania.
  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca – resurse umane și mediu propice inovării; Luxemburg – sisteme de cercetare atractive și active de natură intelectuală; Finlanda – finanțare și sprijin; Germania – investițiile întreprinderilor; Irlanda – inovarea în IMM-uri și impactul asupra ocupării forței de muncă; Belgia – rețele de inovare și colaborarea; Regatul Unit – efecte asupra vânzărilor.
  • Există nuclee inovatoare regionale și în țările moderat inovatoare, astfel cum arată tabloul de bord regional privind inovarea: Praga în Republica Cehă, Bratislava în Slovacia și Țara Bascilor în Spania.
  • La nivelul inovării, performanțele s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul co-publicațiilor internaționale, al pătrunderii rețelelor de bandă largă, al numărului de absolvenți universitari și de doctoranzi și al formării în sectorul TIC.
  • Investițiile în capital de risc și ponderea IMM-urilor care introduc inovații au cunoscut un declin puternic.
  • În cursul următorilor doi ani, se preconizează o creștere cu 2 % a performanțelor în materie de inovare.

Ediția din 2017 a tabloului de bord utilizează o metodologie perfecționată, care reflectă mai bine investițiile în competențe, pregătirea digitală, anreprenoriatul și parteneriatele pentru inovare între sectorul public și cel privat. Pentru a permite monitorizarea performanțelor în timp, noua metodologie a fost aplicată, de asemenea, datelor din anii precedenți (a se vedea comparația din graficul de mai sus). Tabloul de bord include, de asemenea, orientări pentru ameliorarea analizelor și a comparațiilor privind diferențele structurale dintre țări și regiuni.

Context

Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, oferă o evaluare comparativă a performanțelor țărilor din UE și ale câtorva țări terțe în domeniile cercetării și inovării. Un instrument interactiv online permite comparații personalizate ale scorurilor de performanță.

Tabloul de bord regional privind inovarea evaluează performanțele în materie de inovare ale regiunilor europene. Acesta reproduce metodologia tabloului de bord european privind inovarea în măsura în care este posibil în termeni de disponibilitate a datelor.”

România este pe ultimul loc. Din nou. Este bine, este rău? Nu este vorba de inventivitatea personală, de creație, inteligență fluidă – aici România stă bine și foarte bine, mereu saloanele de inventică premiază români, în număr mare.

Problema este instituțională. Politici de stat. Sunt 27 de indicatori care se iau în considerație pentru stabilirea clasamentului european. Nu m-ar interesa așa de mult, dar este direct proporțional cu nivelul de trai și venitul mediu pe cap de locuitor. Iar România, din anul 2010, a scăzut cu 14,1%. Șapte ani slabi. O să urmeze șapte ani buni, ca în pilda lui Daniel din Biblie? Mă îndoiesc, având în vedere calitatea și cantitatea clasei noastre politice.

Ce-i de făcut? 97,6% dintre cei care dau bacalaureatul acum doresc să plece din România. O să rămână în țară, sau o să se întoarcă cei care nu sunt performanți pe piața europeană. Cu 14,3% absolvenți de învățământ superior, șomeri de lux, cu o rată de șomaj reală de 18,7% România are grave probleme structurale, de componență a populației, de eficență și productivitate.

Este o problemă a pământului, cum se spune în ”Firea românilor” volum coordonat de Daniel Barbu – conservatorismul funciar și alcoolismul fac ca eficența românilor să fie doar de 15% față de media europeană.

S-au cheltuit bani cu nemiluita pentru schimbarea mentalității, implementare de politici europene și programe din cele mai sofisticate. Cred că totul este greșit, neadecvat, derizoriu, cum spunea o prietenă. Se folosește prea mult psihologia în loc să se folosească istoria. Este un film bun, ”Enemy at the gates” cu Jude Law, tare îmi place actorul acesta, cum joacă. Un film de război. Asediul Stalingradului. Lucrurile nu mergeau deloc bine pentru ruși. Nikita Sergheevici Hrușciov, venit pe front, cere sfatul comisarilor, ofițerilor politici. Unu-doi propun măsuri coercitive contra militarilor, dar din ultimul rând o voce spune tare: ”Dați-le speranță, dați-le exemple, făceți-i să se simtă utili și mândri că luptă pentru țară!” Propagandă, o să ziceți. Da, dar sovieticii au câștigat războiul! Cu toate că dacă mă uit acum, la nivelul de trai, parcă URSS a pierdut războiul și Germania l-a câștigat. Dar și în Federația Rusă este vorba de lene și alcoolism, poate mult peste media de la noi.

Trebuie adaptate toate politicile, strategiile și tacticile la materialul uman respectiv, nu sunt soluții minune pentru toată Europa, bulgarii nu sunt ca românii, de exemplu. Europa cu mai multe viteze – nu, Europa cu mai multe soluții, da, diversitatea întărește unitatea!

Plouă cu tunete și fulgere în Prahova submontană, așa că o să răspund la corespondență, sperând că mâine este și pentru mine, în definitiv, o altă zi!

                                                    ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC     O zi favorabilă, în care respecți dorinţele celor din jur, de aceea anturajul te acceptă, se poartă frumos cu tine şi îţi îndeplineşte dorinţele, pentru că ai uitat de încăpăţânara ta. Norocul îţi dă din nou ocolul şi cel mai bine dacă este să rişti ceva, este astăzi. Dragostea este aspectată modic, trebuie să eviţi orice discuţie legată de proiecte viitoare. Totuși, astăzi ai un program prestabilit: casă, serviciu, acasă! Există un aspect uşor nefavorabil în ceea ce priveşte deplasările tale. Dacă trebuie să te deplasezi, poţi amână călătoria pe mâine, e mai bine!

 

TAUR   Ziua e densă, ai mult de muncă, dar eşti liniştit şi senin. Pacifismul tău declarat este semnul unei alegeri înțelepte. Ca să iasă un scandal trebuie să fie doi, nimeni nu se ceartă singur. Altfel, astăzi este o perioadă relativ liniştită. Nu poate fi tulburată decît de mici inadvertenţe produse de disconfort domestic, de room service sau de mici rateuri mecanice. Perioada este caracterizată de mici intârzieri și incidente. De aceea viteza este de evitat. Nu te grabi inutil.  Te simţi bine şi ai vrea să-ţi depasesti conditia sau sa incepi ceva nou, orice – chiar de azi.

 

 

 

GEMENI   Domeniul negustoresc e avantajat. Dacă lucrezi în comerţ, ai o zi bună! Nu te mai lăsa impresionat de veşti tragice şi prevestiri rele! E doar marketing, vezi de viaţa ta şi interesele tale! Viitorul iti zambeste, trebuie sa lasi un pic siguranta proprie de o parte si sa fii mai indraznet. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti in propria imagine.  Poate ar fi mai bine sa incepi, poate chiar de astăzi, o activitate burgheză oarecare.

 

RAC  Ai un sentiment nelămurit că ai uitat, sau pierdut ceva din vedere. Stai la umbră, la propriu şi figurat, până îţi aduni forţele, ceea ce se întâmplă în a doua parte a zilei. Seară plăcută! O vorba, un telefon sau o informatie iti aduce o veste buna, dar de care erai ca şi sigur. A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale, în domeniul sentimental. Seara placuta cu accente de eveniment social – poate te duci în piaţa centrală din oraş – poate este un concert, poate se dansează! Totuşi, fii atent daca te deplasezi cu masina, trenul, dacă eşti în călătorie, în general, sau daca intalnesti persoane necunoscute.

 

LEU  Te uiţi în jur şi te pufneşte râsul! Vanităţi, mândrii, orgolii nemăsurate… Cât oi fi tu de Leu, ei te întrec în „grandoare”! Azi trebuie să te strecori ca un pui printre marile nimicuri! Ai prea multe griji pe cap și nu mai știi să te relaxezi. Trebuie sa lași totul la o parte și să dormi, să iubești, să te bucuri de viață. Altfel, riști să fugă lumea de tine! Mesajul stelelor, repetat de mai multe ori, ca să înţelegi mai bine, este să dai astăzi dovadă de tenacitate şi consistenţă – în domeniul sentimental, desigur. Nu este o zi in care să faci schimbari esențiale. Dacă ai ceva de rezolvat mai lasă ceva timp ca să evaluazi mai bine situația.

 

FECIOARĂ   Astăzi nu prea îţi vine să mai faci compromisuri, să dai dovadă de ipocrizia cotidiană, să admiri şeful şi să spui colegelor că arată bine. Cel puţin zâmbeşte permanent şi taci din gură! Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile toată ziua, dar nu trebuie să ai conflicte cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă. Din întâmplare, sau tocmai ăsta este geniul zodiei tale reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, lucru care se întamplă și astăzi. Partea bună a perioadei o constituie faptul ca toate legendele tale funcționeaza si ca esti in continuare pe caii cei mari.

BALANŢĂ    Eşti apt pentru vacanţă. Mai ai un prag de trecut, poate mai multe şi oricum ar fi situaţia, trebuie să te odihneşti. Relaxarea nu e opţională, este obligatorie! Nu pleca la drum mai lung! O vorba, un telefon sau o informatie iti aduce o veste buna, dar de care erai ca şi sigur. A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale, în domeniul sentimental. Seara placuta cu accente de eveniment social – poate te duci în piaţa centrală din oraş – poate este un concert, poate se dansează! Totuşi, fii atent daca te deplasezi cu masina, trenul, dacă eşti în călătorie, în general, sau daca intalnesti persoane necunoscute.

 

SCORPION    Eşti mai înţelegător cu cei din jur, decât de obicei. Senzualitatea şi sensibilitatea ta, ascunse cu multă grijă, azi îşi cer drepturile. Organizează o seară amoroasă şi plină de rafinament! Pari că eşti pus în faţa unei probleme. Decizia nu-ţi este chiar la îndemână aşa că amână! Ceva cu niste intârzieri si cu niste bagaje in conditiile unei aglomeratii haotice.  Social şi sentimental, în aceasta perioadă simti nevoia sa te confesezi, să vorbesti despre unele dintre grijile si problemele tale, sa faci planuri de viitor.

 

SĂGETĂTOR    Trebuie să te îndrepţi către trecut, ca să găseşti soluţii pentru problemele tale de astăzi. Fără să insişti pe sentimente de culpabilitate inutile. Încercă să nu te împrumuţi de bani! Atentie la atentie, fii calm si prevazator. Atentie daca conduci, atentie dacă mănânci în oraș! Pe de alta parte aspectele lui Saturn si ale lui Marte arată că ți-ai creat noi invidii și gelozii într-o perioada în care toată lumea credea ca vei sta in tranşee. Totuşi, pe total, ziua îţi este favorabilă, acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi, te vei simţi foarte bine depanand amintiri frumoase. Și așa poate să-ți vină o idee noua!  

 

CAPRICORN    Circulă veşti, informaţii, date. Tu trebuie să cumperi, nu să vinzi, adică să fii discret cu tot ceea ce priveşte persoana şi planurile tale. Astăzi nu lua nicio hotărâre importantă! Trebuie sa te obișnuiești cu noul „status quo”. Lasă timpul să treacă, este avantajos. Nu te ingrijora inutil.  Câştiguri mici, împărţite cu alţii.  Este bine să te bucuri mai mult de ce ai şi să laşi planurile măreţe de viitor. Nu din cauza crizei, care te fapt este o schimbare, la care suntem instigati si condamnati, ci din considerente practice si familiale. Conjunctura cosmică te avertizeaza să te odihneşti mai mult şi să-ţi menajezi sănătatea.

 

VĂRSĂTOR    Eşti aproape de realizarea unei pasiuni, al unui hobby. E o zi echilibrată, plină de promisiunile verii. Ai şansa să rezolvi astăzi câte ceva din lucrurile amânate, sau problemele urgente. Zvonurile circula repede și deformate. Nu te întâlni cu persoane pe care nu poți sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor nesuferite, si lucrul asta este evident pentru preopinenţi. Mare atentie! O configuratie nefastă, împreună cu contribuţia planetelor grele te poate face astăzi sa pierzi bani. Poti sa eviti acest lucru cu usurinta, in primul rand amănând toate cheltuielile mari, sau sa nu faci investitii majore, sau sa nu dai bani cu imprumut.

 

PEŞTI  Ai un dar providenţial să vezi lucrurile în perspectivă, obiectiv. Sfaturile unui prieten se dovedesc folositoare. Domeniul sentimental e avantajat. Atenție, marți sunt trei ceasuri rele! Este bine să-ți vezi de treburile tale, fără prea multe proiecte de viitor și cheltuieli insemnate. Ofera-ti prilejuri de multumire si satisfactie. Odihneste-te mai mult si respira aer curat. Domeniul familiei este aspectat bine. Dragostea este usor influentata de aspectele negative ale lui Marte ceea ce amplifica vanitatea personala. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul. Nu uita ca timpul lucreaza in favoarea ta.