România cumpără din SUA 16 vehicule amfibii de asalt. Contractul a fost aprobat

România cumpără din SUA 16 vehicule amfibii de asalt. Contractul a fost aprobat România va cumpăra 16 vehicule amfibii de asalt și echipamentele aferente de la SUA. Sursa: dreamstime.com

Pentagonul a anunțat joi că Departamentul de Stat al SUA a dat aprobarea pentru vânzarea către România a 16 vehicule amfibii de asalt și echipamentele aferente. Costul estimat al acestei tranzacții se ridică la 120,5 milioane de dolari.

Pentagonul a comunicat că nu a fost încă desemnat un contractant principal pentru această potențială vânzare și nici nu s-au propus acorduri de compensare în legătură cu aceasta. Potrivit legii, Agenția de Cooperare în Domeniul Securității Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar pentru a notifica Congresul cu privire la această posibilă tranzacție.

Ce echipament a vrut să cumpere România de la SUA

Conform unui comunicat al DSCA, Guvernul României a solicitat achiziționarea următoarelor echipamente militare de la Statele Unite:

  • 16 vehicule amfibii de asalt, variantă pentru personal (AAVP-7A1)
  • 3 vehicule amfibii de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al)
  • 2 vehicule amfibii de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al)
  • 16 mitraliere calibru 50
  • 5 mitraliere M240B de 7,62 mm

În plus, cererea include și lansatoare de grenade MK-19, sisteme de ochire termică (TSS) M36E T1, suport pentru aprovizionare (piese de schimb), echipamente de sprijin (inclusiv kituri pentru misiuni speciale/kituri de aplicații îmbunătățite), instruire, manuale tehnice neclasificate, pachete de date tehnice, suport și asistență tehnică și de inginerie (inclusiv servicii tehnice de inginerie pentru contractanți) și alte elemente conexe de sprijin pentru programe și logistică. Costul total estimat al programului este de 120,5 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA vrea să menţină o capacitate de autoapărare puternică a României

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa.

Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, se arată comunicatul DSCA.

Potrivit Agenției, vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin modernizarea şi asigurarea capacităţii expediţionare continue a României de a contracara ameninţările regionale.

Vânzarea propusă a acestor echipamente și servicii de sprijin nu va afecta echilibrul militar de bază din regiune și nu va avea un impact negativ asupra pregătirii apărării Statelor Unite.