Evenimentul Zilei > Justitie > România, condamnată la CEDO să plătească 196.400 euro din cauza condiţiilor din închisori în 2014
România, condamnată la CEDO să plătească 196.400 euro din cauza condiţiilor din închisori în 2014

România, condamnată la CEDO să plătească 196.400 euro din cauza condiţiilor din închisori în 2014

România a fost condamnată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnaţi, ca despăgubiri pentru condiţiile din închisori, se arată în bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit ANP, "supraaglomerarea reprezintă o provocare majoră a sistemului penitenciar românesc", deficitul de locuri de cazare fiind în prezent de 11.170 de locuri, potrivit mediafax.ro

  • Oficiali ai ANP au explicat că, potrivit legislaţiei europene, fiecare deţinut are dreptul la un spaţiu de patru metri pătraţi, obligaţie pe care sistemul penitenciar românesc nu poate să o respecte.

Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerării, în 2014, ANP "s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii".

Mai exact, anul trecut, la Penitenciarul Găeşti, au fost demarate lucrări de transformare a pavilionului şcoală în pavilion de detenţie, la Penitenciarului Codlea au continuat lucrările la un nou pavilion pentru detenţie, bloc alimentar şi centrală termică, şi au fost realizate proiectele pentru pentrut transformarea a două pavilioane administrative auxiliare în spaţii de detenţie la Penitenciarul Giurgiu, pentru transformarea unor grajduri în spaţii de detenţie la Secţia Işalniţa din cadrul Penitenciarului Craiova şi pentru amenajarea unuor celule în locul atelierului de producţie la Penitenciarului Satu Mare.

  • Tot anul trecut au fost obţinute fonduri norvegiene pentru modernizarea secţiei de tineri din Penitenciarul Bacău şi înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în Penitenciarul Gherla, unde lucrările urmează să înceapă în 2015.
  • În acelaşi timp, conform bilanţului, se are în vedere reabilitarea unui număr de 1.380 locuri de cazare prin finalizarea obiectivelor de reparaţii capitale la Penitenciarul Codlea (100), Penitenciarul Mărgineni (200), Penitenciarul Aiud (80), Penitenciarul Baia Mare (200) şi Penitenciarul Iaşi (800).

În 2014, ANP a transmis Ministerului Afacerilor Externe 148 de puncte de vedere pentru formularea apărărilor în cauzele aflate pe rolul CEDO care privesc condiţiile de detenţie în care România este parte.

Statul român a fost condamnat anul trecut în 29 de cazuri vizând condiţiile din penitenciare, faţă de 32 în 2013, şi a fost obligat la plata unor despăgubiri în cuantum de 196.400 euro, comparativ cu suma de 221.819 euro în 2013.

Directorul ANP, Cătălin Bejan, a declarat că în România ar fi nevoie de un penitenciar nou, care, deşi nu ar rezolva complet deficitul de peste 11.000 de locuri, ar reprezenta un început. Reprezentanţii ANP au identificat şi două locuri unde ar putea fi construită o închisoare nouă: oraşul Caracal şi localitatea prahoveană Berceni.

Bejan a subliniat că o astfel de construcţie implică nişte costuri foarte mari, dând exemplu construirea unui penitenciar modern la Madrid, pentru care statul spaniol a plătit 110 milioane de euro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.