România cere ajutorul NATO. Iohannis: „Situația din Marea Neagră rămâne tensionată”

România cere ajutorul NATO. Iohannis: „Situația din Marea Neagră rămâne tensionată”

Președintele Klaus Iohannis a avertizat că nu a trecut riscul unui război între Rusia și Ucraina, chiar dacă prima țară a făcut un pas înapoi din punct de vedere militar.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația extrem de tensionată între Rusia și Ucraina. Masarea trupelor rusești la granița cu țara vecină a stârnit mare îngrijorare la nivel european și mondial, iar momentan conflictul pare că s-a mai dezamorsat puțin, după ce efectivele militarea al Rusiei s-au retras.

Klaus Iohannis: „Noi vom face demersuri la NATO și UE”

Liderul de la Cotroceni a declarat, marți, că pericolul unui conflict de proporții nu a dispărut. Veste bună este legată de faptul că trupele au făcut un pas înapoi, dar, pe de altă parte, multe materiale au rămas în zona de conflict. „Faptul că trupele s-au retras e o veste bună și duce la o detensionare, dar am aflat că multe materiale rămân acolo. Situația rămâne tensionată.

Este nevoie de multe eforturi diplomatice. Noi vom face demersuri la NATO și UE pentru a crește capacitatea pe flancul estic. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamnă, sperăm ca prin măsurile luate să se detensioneze situația în Marea Neagră”, a afirmat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.

Klaus Iohannis a dezvăluit că Rusia se pregătește de un nou exercițiu militar de amploare. „Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamnă, sperăm ca prin măsurile luate să se detensioneze situația”

Ce afirma Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după retragerea trupelor rusești

Săptămâna trecută, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a vorbit despre mișcarea făcută de Rusia: retragerea trupelor.

„De altfel, anunţul pe care l-a făcut Federaţia Rusă arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare, pe de o parte pentru că asta înseamnă că ele ar putea să fie folosite şi într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment care a avut loc în regiunea Mării Negre.

În al doilea rând, arată faptul că aceste echipamente nu rămân singure, evident. Asta înseamnă că în orice ipoteză, chiar şi dacă această retragere are loc, ea nu va fi una totală”, afirma Bogdan Aurescu.