România, atacată masiv cibernetic. Care sunt, de fapt, principalele ținte ale hackerilor

România, atacată masiv cibernetic. Care sunt, de fapt, principalele ținte ale hackerilorAtac cibernetic. Sursa foto: Dreamstime

O analiză a specialiștilor ASERT indică faptul că România este în ultima vreme ținta unei adevărate explozii de atacuri cibernetice, potrivit site-ului de specialitate Netscout.com. Hackerii ar viza în primul rând site-urile autorităților din România, iar o explozie de astfel de atacuri DD0S ar fi avut loc prima dată pe data de 2 iunie, când în România se vorbea despre posibilitatea donării Ucrainei unui sistem de apărare aeriană Patriot.

Atacurile cibernetice, în creștere în România

Analistul de securitate ASERT, Chris Conrad, a făcut o serie de dezvăluiri pe X privind atacurile cibernetice din ultima perioadă și susține că acestea sunt tot mai des îndreptate asupra site-urilor autorităților din România. De altfel, analistul spune că mai multe grupări de hackeri au revendicat atacurile DDoS în creștere în București.

El spune că acestea nu vizează o singură industrie sau un singur adversar, ci sunt răspândite în aproape toate domeniile de activitate.

2 iunie, prima „explozie” de atacuri ciberbetice

Deepfake

Atac cibernetic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit sursei, hackerii ar fi atacat masiv primă dată pe data de 2 iunie 2024, iar această dată ar avea legătură cu momentul în care România făcea publică informația că ar putea transfera Ucrainei rachete Patriot.

În această zi, numărul atacurilor directe împotriva site-urilor românești a crescut la 352 într-o singură zi, susține analistul de securitate ASERT, Chris Conrad, citat de Netscout.com.

Însă atacurile hackerilor s-au intensificat atât de mult încât în data de 5 iunie, ar fi avut loc nu mai puțin de 1.016 atacuri, toate într-o singură zi.

Atacurile vizează site-urile instituțiilor guvernamentale din România

Analistul Chris Conrad și-a argumentat dezvăluirile privind creșterea intensității atacurilor DDoS asupra instituțiilor din România cu grafice publicate pe platforma X și a spus că acestea au o explicație geopolitică.

Grupurile de hackeri activiști susținători ai Moscovei care au revendicat atacurile sunt CyberDragon și Cyber Army of Russia, care a atacat site-urile instituțiilor românești pe 17 iunie, când România a refuzat să ofere vize reprezentaților din Rusia și Belarus la întâlnirea OSCE de la București.

 

Ne puteți urmări și pe Google News