România are cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice din EU. Unde sunt cele mai ieftine cazări în Europa

România are cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice din EU. Unde sunt cele mai ieftine cazări în EuropaSursa foto: Arhiva EVZ

Țara noastră a avut, în anul 2022, cel mai mic preţ pentru bunurile de consum din rândul tuturor statelor membre Uniunii Europene. Alimentele și băuturile nonalcoolice au fost mult mai ieftine în România față de alte state.

Datele Eurostat au arătat că România a avut, în anul 2022, cele mai mici prețuri pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final. Suma medie pentru toate aceste lucruri, în România, a fost de 58 de euro, cu 42 de euro mai puțin față de media de la nivelul Uniunii Europene (UE). Țara noastră este urmată de Bulgaria, cu 59 de euro, și Polonia, cu 62 de euro. Ambele state se plaseaseză sub media europeană.La polul opus, cele mai mari prețuri pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei au fost înregistrate în Irlanda (46% peste media UE). Pe locul doi în acest clasament se află Danemarca (45% peste media UE), iar topul este încheiat de Luxemburg (37% peste media UE). În același timp, țara noastră are cele mai mici prețuri pentru grupa de alimente și băuturi nealcoolice, cu 72% mai puțin față de media europeană. România este urmată de Polonia cu 73% mai puțin față de prețurile de la nivelul UE.

România are cele mai scăzute prețuri la mobilă

În plus, România are cel mai mici prețuri și în ceea ce privește mobila, echipamentele de uz casnic și de întreţinere curentă a locuinţei. Prețurile pentru aceste produse sunt cu 70% mai mici față de nivelul UE. Țara noastră este urmată de Bulgaria în acest clasament. Țara vecină a înregistrat cel mai scăzut nivel al prețurilor la băuturi alcoolice și tutun (66%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (80%) şi întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (37%).

În același timp, Danemarca are cele mai mari tarife pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE în ceea ce privește băuturile alcoolice şi tutunul (216%) şi întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (212%). Cele mai mici tarife pentru transport sunt în Ungaria, iar cele mai mari în Danemarca și Suedia.

Cel mai ieftin transport din Europa

În ceea ce privește categoria de recreere și cultură, cele mai mici prețuri sunt tot în Ungaria (64%0. În același timp, Bulgaria are cele mai mici prețuri pentru serviciile de cazare şi restaurante ( 51%). Danemarca este cea mai scumpă țară din UE în ceea ce privește recreearea și cultura (141), dar și în cazul serviciilor de cazare și restaurante. Cel mai mare nivel al preţurilor pentru articolele de mobilier, echipamentele de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei este înregistrat în Luxemburg, cu 126% peste media europeană.

România, Portugalia și Ungaria se află la același nivel în ceea ce privește valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, cu 77% mai mult față de media europeană. Cea mai mică valoare a PIB pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată în Bulgaria, cu 41% sub media UE. În Luxemburg a fost înregistrat cel mai ridicat nivel, cu 161% peste media europeană, arată datele Eurostat relatate de INS.