Evenimentul Zilei > Social > INGENIOS! Un ROMÂN a reuşit să modifice cardurile RATB
INGENIOS! Un ROMÂN a reuşit să modifice cardurile RATB

INGENIOS! Un ROMÂN a reuşit să modifice cardurile RATB

Un hacker român a reuşit să modifice cardurile de RATB astfel încât acesta nu a mai fost nevoit să plătească pentru a călători.

Într-un interviu, Gabriel Cârlig a explicat cum a ajuns să beneficieze de călătorii nelimitate, preocesul fiind chiar foarte simplu. Cartelele folosite de către RATB conţin un cip NFC prin care se validează călătoriile. Acelaşi tip de cipuri este folosit şi de către controlori pentru a verifica valabilitatea călătoriei.

Gabriel a afirmat ca a reuşit să facă acest ingenios truc prin intermediul unui terminal cu sistem de operare Android. Acesta a modificat o cartelă de călătorie după ce a descoperit că acestea nu au niciun sistem de protecţie pentru spaţiul care stochează setările. Chiar pe site-ul producătorilor se găsesc informaţii amănunţite despre cum funcţionează aceste cartele.

Gabriel Cârlig spune că nu a reuşit din prima încercare, dar a cumpărat 4 cartele de la un chioşc şi a încercat cu toate patru, până când cu una dintre ele a reuşit să valideze 20 de călătorii (cartelele fiind de câte două călătorii fiecare).