Producătorii de medicamente din România îşi schimbă şefii între ei. Mizele acestor rocade sunt noile provocări şi salariile mai mari.
Dragoş Damian este, de ieri, în mod oficial, noul director general al producă torului de medicamente Zentiva România, după ce a părăsit recent o funcţie similară la Terapia. Damian lasă în urmă o companie lider de piaţă, statut câştigat în 2006, când a devansat chiar rivalul Zentiva. El o înlocuieşte în funcţie pe Mariana Wencz, care este acum noul director general al Glenmark România. Britanicul Stephan Stead vine la şefia LaborMed Pharma după ce a condus şi firma locală Terapia.
În ultimul an, aproape toţi şefii celor mai mari companii farmaceutice din România au renunţat la funcţiile pe care le ocupau, cel mai frecvent pentru funcţii similare în alte companii farmaceutice. „Cred că nu putem vorbi despre motive general valabile pentru care au loc aceste schimbări. Raţiunile ţin de provocări ale fiecăruia dintre manageri“, comentează Mariana Wencz.
Salariile managerilor de top în industria farmaceutică au urcat spre 100.000 de euro anual, creşteri generate în principal de schimbă rile repetate de la şefia companiilor. Se estimează că plecarea şefului unei companii farmaceutice din funcţie costă un sfert de milion de euro (costuri cu recrutare, primă de instalare etc). Wencz a plecat din funcţie din cauza neînţelegerilor cu managerii cehi privind investiţiile în România. Ieri, Ranbaxy a anunţat că vrea să vândă divizia de producţie de medicamente sub formă lichidă deţinută de Terapia la Bucureşti, ca parte a unui proces de raţionalizare.
Schimbări în top management au avut loc şi la divizia locală a gigantului american Merck Sharp&- Dohme (MSD), unde Agata Jakoncic l-a înlocuit în funcţie pe Adrian Careţu, care a condus compania în ultimii 14 ani. La GSK România, Roberto Musneci, care şi-a înfiinţat propria firmă, a fost înlocuit în funcţia de director general de David Lechleiter. Şi Nicolae Voiculescu, directorul general al Novartis, şi-a dat demisia săptămâna trecută, fără a anunţa însă care este următoarea destinaţie.