Rocada giganţilor

Rocada giganţilor

Scăderea dolarului a dus la modificări în topul mondial al companiilor.

În clasamentul primelor 25 de companii cele mai puternice din lume asistăm la răsturnări de situaţie dintre cele mai spectaculoase. Printre primele cele mai puternice companii după valoarea de piaţă, cele americane au în continuare cea mai mare pondere, dar puterea lor este mult mai mică decât cea pe care o aveau în urmă cu zece ani, spun analiştii care au întocmit studiul, citaţi de Reuters.

Acestea sunt urmate în imediata apropiere de companiile europene (cu opt nume în top 25), dar şi de cele chineze (cu trei prezenţe în primele zece). În 1998, dintre cele 25 de mari companii, 18 erau americane şi numai cinci din Europa. PetroChina îngroaşă gluma Din noiembrie 2007, compania petrolieră chineză PetroChina domină clasamentul celor mai puternice companii din lume, lăsând în urmă „giganţii“ americani Exxon Mobil şi General Electric. Analistul Elvis Picardo, specializat în investiţii la compania Northern Securities din Vancouver, Canada, autorul studiului, spune că menţinerea supremaţiei companiei chineze a fost ajutată de declinul dolarului.

PetroChina este o unitate a companiei chineze de stat China National Petroleum Corp (CNPC) şi, totodată, cea mai mare companie petrolieră a ţării. Valoarea ei a crescut „artificial“, au spus analiştii. Momentul de creştere a fost înregistrat după oferta publică iniţială din Shanghai, care a adunat, pentru cele patru miliarde de acţiuni oferite populaţiei chineze, 8,94 miliarde de dolari, un record pentru o bursă locală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primele zece companii din top se regăsesc şi China Mobile sau Banca Industrială şi Comercială a Chinei. Prima dintre acestea este o companie de telefonie mobilă cu 376 de milioane de utilizatori autohtoni, mai mulţi decât populaţia SUA. Instituţia financiară chineză are planuri de extindere, fiind acţionar principal al Standard Bank, din Africa de Sud, şi plănuieşte deschiderea unor filiale în Sydney şi în Dubai. Următorul val În opinia lui Picardo, ultimii ani au pregătit terenul dezvoltării companiilor din state precum Brazilia, Rusia, India şi China, care au intrat recent pe pieţele financiare mondiale. La momentul de vârf al cotaţiilor propriilor acţiuni, compania PetroChina a depăşit anul trecut valoarea însumată a celor mai puternice companii, americane - Exxon şi General Electric.   Un alt aspect reflectat de analiză arată că primele cinci companii din top fac afaceri cu petrol şi gaze naturale, iar nouă companii din top 25 activează în domeniul energiei şi al metalurgiei. Următorul domeniu cu pondere în top este cel al telecomunicaţiilor, cu patru companii prezente.